Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия
Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия / БГНЕС
Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия
86403
Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия
Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия
  • Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия
  • Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия

Крайната десница триумфира на първия тур от президентските избори в Австрия. Кандидатът на Партия на свободата Норберт Хофер печели над 35% от гласовете, оставяйки далеч зад себе си другите петима кандидати. Хофер отива на балотаж с независимия кандидат и дългогодишен активист на Зелената партия Александер ван дер Белен, който печели малко над 21%. Кандидатите на традиционните партии остават извън балотажа.

Неоспорим фаворит на президентските избори в Австрия е представителят на крайнодясната партия на свободата Норберт Хофер, за когото са гласували 35,4 процента от избирателите. След него се нарежда независимият кандидат Александър ван дер Белен с 21,3 процента от гласовете. Това показват резултатите от президентските избори в Австрия. Двамата ще се явят на балотаж на 22 май.

Победителят на първия тур Норберт Хофер заяви:

„ Аз съм за промяна на курса. Смятам, че Австрия заслужава повече от досегашното. Всъщност ни трябват нови идеи и партии, които имат смелостта да ги приложат на практика. И резултатите показват точно това - не са важни партиите и цветовете, а положителното бъдеще".

Веднага след крайнодесния Норберт Хофер и независимия Александър ван дер Белен, които отиват на балотаж, се нарежда независимата кандидатка Ирмгард Грис с 19 процента от вота.

Кандидатите на двете управляващи партии Андреас Кол от Австрийската народна партия с 11, 2 процента и Рудолф Хундсторфер от Австрийската социалдемократическа партия с 10,9 процента остават извън класирането за втори тур, което е безпрецедентен случай в новата история на Австрия. На последно място е Рихард Лугнер с 2,3 процента. Според предварителни данни в изборите са участвали 68,1 процента от гласоподавателите.

Данните за Норберт Хофер са най-добрият резултат за партията, постигнат на национални избори.

Той се състезава с платформа, насочена срещу мигрантите и ЕС.

Вотът разбива следвоенната традиция държавен глава да става един от представителите на социалдемократите или на консервативната Народна партия. Резултатът може да разклати и основите на управляващата коалиция, в която са двете традиционни партии.