Служители на отдела за борба с тероризма от Управлението по сигурността в Истанбул са задържали 11 души, заподозрени в съпричастие с тройния самоубийствен атентат на летище „Ататюрк".

Заподозрян за атентата в Истанбул чеченец e бил арестуван у нас през 2011 г.

Телевизионният канал „ХаберТюрк" съобщи, че всички арестувани са чужденци. Между тях вероятно има и граждани на Руската федерация. Заподозрените са членове на терористичната групировка „Ислямска държава".

С днешните арести общият брой на задържаните във връзка с терористичния акт на 28 юни достигна 24 души.

Арестуваха 13 заподозрени за атентата в Истанбул (ВИДЕО)

Координирано нападение във вторник вечерта на три места на терминала за заминаващи на летище „Ататюрк" в Истанбул взе 43 жертви, сред които 19 чужденци. Ранените са близо 240.

Тримата атентатори самоубийци вероятно са смятали да вземат десетки заложници, съобщи в. „Сабах". Проправителственото издание пише, че нападателите са проучвали терена и планирали да вземат много заложници преди експлозиите.

Тримата обаче започнали акцията по-рано от предвиденото, защото предизвикали подозрения.

Якетата, с които са били облечени, за да скрият жилетките с експлозиви, привлекли вниманието, защото времето било горещо за такова облекло.

Разказът на българин, видял отблизо терористите в Истанбул

Според турските медии „мозъкът" на нападението е чеченецът Ахмед Чатаев. В. "Хюриет" посочва, че Чатаев бил ръководител на истанбулската клетка на „Ислямска държава". Вестникът съобщава, че чеченецът организирал тази година две смъртоносни нападения в сърцето на Истанбул.

Източник: БГНЕС