Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява
Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява / БГНЕС, архив
Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява
88098
Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява
Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява
  • Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява
  • Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява

Над 35% от членовете на БСП вече са взели участие във вътрешнопартийното допитване относно кандидата на левицата за президент. Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова също упражни правото си на глас.

Идеята е до 5 юли членовете на партията да кажат искат ли общ претендент заедно с други партии, както и дали и с кои други партии трябва да преговарят. Нинова отрече да е коментирала с лидера на АБВ Георги Първанов темата, въпреки че двамата се засякоха в Москва по време на работни посещения.

Стефан Данаилов: Нямам сили да бъда президент

Към момента над 35% от членовете на БСП са участвали във вътрешнопартийния референдум, като желание да гласуват има дори и от чужбина. Лидерът на левицата начерта целите пред партията:

"Гласувах за победа на левицата на предстоящите президентски избори и да покажем друго лице на политиката и друг образ на президентската институция като място, където се защитава единствено националният интерес".

По думите на Нинова победата е важна за левицата и като прелом за политиката на президентската институция, и като прелом за управлението на страната в посока към предсрочни парламентарни избори.

Кандидатът за президент на БСП ще е ясен най-късно през август

Президентът трябва да защитава националния интерес и на Изток, и на Запад, да е обединител на нацията, социален човек и патриот. След като очерта профила на държавния глава, лидерът на БСП допълни:

"В последните години Плевнелиев не бе президент на Републиката. Той разделяше нацията, вместо да я обединява. Във външната политика вземаше страна, което изправяше пред риск националната ни сигурност. Във вътрешната политика защитаваше монополи и олигарси. Многократно наложи вето върху текстове на закони, които защитаваха българския народ. Нито веднъж не наложи вето върху текстове, които отнемат права на български граждани".

Нинова категорично отказа да коментира възможни имена за кандидат за президент. Социалистите очакват най-късно през август да е ясна кандидат-президентската двойка.