Кандидатът за президент на БСП ще е ясен най-късно през август
Кандидатът за президент на БСП ще е ясен най-късно през август / БГНЕС, архив

В края на юли или най-късно през август ще са ясни и ще бъдат обявени кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент. Това каза във Варна зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Стефан Данаилов: Нямам сили да бъда президент

Той припомни, че от 27 юни до 3 юли членовете на партията могат да се включат във вътрешнопартийното допитване за президентските избори. До 9 юли пък Националният съвет на партията трябва да обобщи резултатите от него. По думите на Найденов от 10 до 26 юли трябва да бъдат проведени общинските конференции за номинации на кандидати за президентските избори на базата на резултатите.

БСП стартира вътрешнопартийно допитване за президентските избори

Амбицията на партията е резултатите от конференциите да бъдат обобщени до 30 юли и да станат ясни кандидатите на БСП за президентския вот, но ако технологично времето не стигне, това ще стане през август, обясни Найденов.

Първанов посочи защо е важно левите партии да са заедно за президентския вот

Той коментира още, че БСП настоява за бърз анализ и оценка на последиците за България от резултатите от излизането на Великобритания от ЕС или поне от резултата на референдума, включително и рамките на тези до две години, какъвто е срокът в чл.50 на Лисабонския договор. Според него трябва да се очертае и българската позиция за необходимите реформи в ЕС.