БСП стартира вътрешнопартийно допитване за президентските избори
БСП стартира вътрешнопартийно допитване за президентските избори / DarikNews.bg

БСП стартира вътрешнопартийно допитване за президентските избори, обяви във Велико Търново Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на националния съвет на столетницата.

“Допитването е провокирано от зародили се съмнения, че решенията в БСП се определят от тесен кръг хора без да се обръща внимание на мнението на членовете на партията. С инициирането на анкетата за пореден път доказваме, че БСП е демократична политическа формация”, коментира пред журналисти днес Лечева.

В периода 27 юни- 3 юли във Великотърновска област 4 хиляди червени активисти ще се включат в провеждането на анкетата. Те ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият касае начинът на участие на БСП в президентския вот- самостоятелно или в коалиция. Сред вариантите, които могат да избират членовете са АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ и други. Другият въпрос цели да изясни каква кандидат- президентска двойка биха желани членовете на столетницата да бъде издигната от БСП.

Това е третото общопартийно допитване, което червените инициират през последните 25 години. Те касаеха името на партията и дългосрочната и политика, припомни областният лидер на социалистите Валентин Ламбев.

Според него пред БСП са няколко важни задачи. “Сред тях са явяване на президентските избори, очертаване на ясна, устойчива рамка на ляво- центристко и патриотично обединение, което в най- скоро време да поеме управлението на страната”, обясни Валентин Ламбев.

Той посочи, че анкетните карти от региона ще бъдат изпратени на централна комисия, която ще обобщи и обяви резултатите. Весела Лечева увери, че националното ръководство ще се съобрази с мнението на членовете на партията. По отношение на кандидатът за президент на БСП, социалистите заявиха, че няма да чакат последния момент, за да обявят името му. “Ще го оповестим преди Бойко Борисов да се обяви за кандидат на ГЕРБ на принципа “Искат ме хората, какво да направя”, коментира Валентин Ламбев.

От своя страна Весела Лечева обяви, че националното ръководство на БСП ще работи усилено с членовете на партията по места. В тази връзка се организират изнесени заседания на Изпълнителното бюро. Такова вече се проведе в Благоевград, предстои да се организира в Стара Загора и Велико Търново. “Цента е не само да мобилизираме структурите, но и да чуем какви проблеми имат гражданите и да съдействаме за тяхното решаване”, обясни Лечева.