Кабинетът обсъди позицията на страната ни преди срещата на върха на НАТО
Кабинетът обсъди позицията на страната ни преди срещата на върха на НАТО / Sofia Photo Agency, архив

На извънредно заседание Министерският съвет прие позицията на България за участие в срещата на върха на НАТО, която е на 8 и 9 юли във Варшава. След края на заседанието министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очакванията на България са свързани с по-добра координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество в ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност. Получихме одобрението на министрите и на премиера, чувстваме се подготвени и отиваме обнадеждени, заяви министърът на отбраната на брифинг в МС.

Борисов потвърди, че румънският премиер е повдигнал темата за присъствие в Черно море

Министърът на отбраната съобщи, че президентът е уведомен за намеренията и решенията на МС. Той отбеляза, че решенията са свързани с "предното разполагане", което ще бъде осъществено в прибалтийските републики, както и в Полша. В Румъния ще бъде изградена многонационалната бригада, в която ще участваме с батальон до 400 души на ротационен принцип. Тези военнослужещи ще са позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, когато се наложи, уточни министърът на отбраната.

"Ще бъде отчетен и напредъкът на така наречените щабни елементи, интегрирани силите на НАТО, такъв център изградихме в България и в шест държави членки", каза министърът на отбраната.

Сред другите теми на срещата са въпроси, свързани с Близкия изток и участието на НАТО там, и конкретни решения за мироопазващи мисии и търсене на възможности за мирни решения в района. Ще се обсъждат и инвестициите в отбраната.

Министърът заяви, че заминава за срещата силно обнадежден и удовлетворен, защото България е изпълнила ангажиментите от Уелс, приета е Програма за развитие на отбранителните способност, както и план за това, приети са и инвестиционни проекти за придобиване на многофункционален самолет и два патрулни кораба.

Очаква се на срещата да се дискутират и въпроси за киберсигурността и киберотбраната, допълни министърът и напомни, че КСНС е приел по този повод конкретни решения. Той информира още, че е готова проектостратегията за киберзащита и заяви, че са получени уверения от премиера, че тя ще бъде приета от МС още в рамките на следващата седмица.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

По отношение на противопоставянето на хибридните заплахи, министърът на отбраната напомни, че България работи по конкретна програма, като идеята е заплахи от подобен тип да се възприемат като общи и да са част от тренировъчните планове на НАТО. Реформата в НАТО, по-активна и по-ефективна комуникация и взаимодействие с ЕС ще бъде една от основните точки, по които изразяваме нашето категорично становище за много по-тясно сътрудничество в сферата на отбраната, заяви министърът на отбраната.

От своя страна министърът на външните работи Даниел Митов подчерта на съвместния брифинг в МС, че България никога не е поемала ангажимент за участие в новосформиращи се и каквито и да е било регионални инициативи в Черно море. България настоява засилените учения, които изграждат отбранителния капацитет на страната ни и на НАТО, да са под командванията на Алианса, съобразени с конвенцията от Монтрьо. Министърът заяви, че България, както и НАТО не се нуждаят от военна конфронтация. Санкциите работят добре, допълни той.

Митов отбеляза, че България настоява Североизточният фланг на НАТО да бъде третиран по еднакъв начин с Югоизточния.

Дълбоко разочарование предизвиква резултатът от референдума във Великобритания, практически ставаме свидетели на нация, разделена на две по темата за членство в ЕС, и това няма как да не се отрази на Великобритания и на ЕС, заяви в отговор на въпрос Даниел Митов. Правителството ще излезе с позиция, емоциите в момента са излишни, допълни той и същевременно подчерта, необходимостта да не се позволи да се получи ефект на доминото и популизмът да надделее над здравия разум.

По темата за последствията от референдума министър Митов каза, че очаква икономическите последствия за Великобритания да са много сериозни, но и отбеляза, че излизането от ЕС отнема години. Според него има необходимост от задълбочен дебат в рамките на ЕС за бъдещето на съюза. Трябва също да се обърне внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията в рамките на ЕС, за да излезем от тази ситуация по-силни, заяви министърът. В Европа трябва да се роди лидерство, което да стъпва на европейската традиция и на завещаното от основателите на ЕС, смята Митов.

В отговор за коментар за оставката на премиера на Великобритания Дейвид Камерън министър Митов каза, че оставката му не може да бъде извод за отдалечаването на Великобритания от Европа. Това решение на Камерън е логично, той постави на масата въпроса за референдум, който се превърна в гласуване за различни неща, и затова трябва да си дадем сметка какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум. Ясна е волята на британския народ, никой не я поставя под съмнение, но референдумите трябва да бъдат добре премерени, за да могат хората да взимат информирани решения, за да не се превръщат референдумите в поле за битка на популисти, националисти и ксенофоби и да водят до неразбиране за какво точно се гласува, коментира Митов.

Източник: БТА