„Кралят на футбола", "Черната перла", най-добрият футболист на XX-и век- това е Едсон Арантеш до Нашсименто, по-известен с псевдонима си Пеле.

На 17-годишна възраст е включен в националния отбор на Бразилия и на световното първенство по футбол в Швеция през 1958 г. печели шампионската титла. С фланелката на Бразилия Пеле печели още две световни първенства - през 1962 в Чили и през 1970 година в Мексико. Пеле завършва спортната си кариера в Ню Йорк, където играе за местния клуб Космос от 1974 до 1977 г.

Какво особено има в този бразилец, който не е най-високият, нито най-тежкият, нито най-бързият на терена?

Едсон Арантес до Насименто е роден в Треш Корасоинш, Бразилия. Той е първото дете на Хоао Рамос и Дона Селесте, кръстен е на великият изобретател Томас Едисън.

Бащата на Пеле също е бил футболист, но далеч не толкова добър. Всъщност почти не изкарвал пари и малкият Едсон израстнал в бедност. Въпреки това развива таланта си за футбола, играейки си с топка, която сам направил. Увил няколко парцала в чорапи и ги подритвал по улиците. По това време получил и прякора си Пеле, но дори той не помни,  защо хората започнали да му казват така.

Признаха Пеле за шесткратен шампион на Бразилия

За футбола го открива Валдемар де Брито. Той успява да убеди семейството на Пеле да го изпратят далеч от къщи, за да се пробва за професионалния отбор Сантос. Тогава младият талант е бил едва на 15 години.

Преди да навърши 16 години Пеле бележи първия гол в професионалната си кариера. Още след първия си пълен сезон той бил начело в класацията по голове, което му донесло и покана от националния отбор на Бразилия.

Пеле съди Самсунг, че използва негов двойник за реклама

Светът разбира за Пеле през 1958-ма на световното първенство в Швеция. Едва на 17 години той вкарва 3 гола срещу Франция и после още 2 на финала срещу домакините.

Към младата суперзвезда заваляли предложения от европейски клубове. Но президентът на Бразилия обявил Пеле за национално съкровище, което направило невъзможна играта на Пеле за друга държава.

Оперираха гърба на Пеле

В кариерата си бележи общо 1281 гола в 1363 игри. Определено е един от най-продуктивните играчи стъпвали някога на зеленото игрище.

Списание "Тайм" го слага между стоте най-важни личности през ХХ век. Още през 1981 г. френски спортен вестник го обявява за най-добрия спортист на века.

Би Би Си обаче го поставя едва втори в анкетата за спортист на века. Първи е Мохамед Али.

На неговото име е кръстен астероид. Небесното тяло е открито през 1972 година и пълното му наименование е 2202 Pele.