Признаха Пеле за шесткратен шампион на Бразилия
Признаха Пеле за шесткратен шампион на Бразилия / БГНЕС

Бразилецът Пеле, който е считан за най-добрия футболист в историята, беше признат официално за 6-кратен шампион на страната близо 33 години след края на кариерата си.

Шампионатът на южнонамериканската държава започва официално през 1971-а година, но Бразилската футболна конфедерация (КБФ) обяви купата на страната и турнирите Роберто Гомес Педроса, провеждани от 1959-а до 1970-а година, за официални национални шампионати. Сантос, воден от Пеле между 1956-а и 1974-а година, спечели тези турнири шест пъти, но не успя да вдигне титлата в сформирания в началото на 70-те години шампионат.

Отборът, който спечели и интерконтиненталната купа през 1962-а и 1963-а година, вече е рекордьор по титли в Бразилия с осем триумфа. "Мисля, че това признание е съвсем заслужено. Радвам се, че имам възможността да представлявам всички футболисти, които играха за Сантос в тази ера", заяви Пеле след получаването на шест златни медала от президента на КБФ - Рикардо Тешейра. Сантос, шамион за 2002-а и 2004-а година, се изравни по титли с Палмейрас. Отборът от Сао Пауло спечели шампионата четири пъти до 1971-а година и четири пъти след това.