Първанов: Поведението на Борисов е като на кандидат-президент
Първанов: Поведението на Борисов е като на кандидат-президент / БГНЕС, архив

Поведението на премиера Бойко Борисов е на кандидат-президент. Това мнение изрази  лидерът на АБВ Георги Първанов пред bTV. За този си извод Първанов каза, че съди по свръхактивността и посланията на министър-председателя.

Лидерът на АБВ не изключва като вариант излизането на Борисов от изпълнителната власт. "В България би се получил „бекзит", коментира Първанов, като направи връзка с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС.

Борисов и Георгиева са вероятните кандидати на ГЕРБ за президент, твърди социолог

Той прогнозира, че ако се стигне до такъв вариант, след Борисов би се вървяло устремно към предсрочни парламентарни избори, в които ГЕРБ вече няма да има същата роля.
Първанов оцени шансовете самият той да се кандидатира за държавен глава като „толкова, колкото на всеки друг потенциален кандидат".

АБВ с две сериозни кандидатури за президент

Имаме 3-4 кандидатури за президент, които са избираеми, но не тръгваме да ги анонсираме, защото искаме подкрепа от широка коалиция - левица, център, център-дясно дори, отбеляза лидерът на АБВ.

Политолог: Левицата да излезе с общ надпартиен кандидат-президент

Първанов посочи още, че не може оправдае поведението на просветния министър Меглена Кунева, която имаше разминаване с премиера по отношение на ръста на учителските заплати.

Борисов определи като добро пожелание казаното от Кунева за учителските заплати

Идеята за учителския събор е много красива, сега това се сведе до обикновено пиар мероприятие и Борисов имаше основание да я пореже, ако такива разговори не са водени, смята Първанов.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Той коментира възможността реакторът от АЕЦ „Белене" да се продаде. „Сега продаваме, а след 20 години, когато се изчерпи потенциалът на сегашните реактори на „Козлодуй", ще трябва да купуваме енергии от Турция или от Румъния", заяви Първанов.

България търси в Иран пари за "Росатом"

„Договорената начална сума за строителството на „Белене" е около 4 млрд. евро, не повече. Това е закована сума, с времето ще нараства, но няма да нараства толкова, колкото сегашните централи. Сега се строят централи, които са 4-5 пъти по-скъпи от това, което сме договорили за два реактора. Сега един реактор струва 3-4 пъти поне по-скъпо от онова, което щяхме да изразходваме за двата реактора в „Белене", подчерта Първанов.

Излизането на АБВ разклаща, но и стабилизира управляващото мнозинство

Първанов каза още, че личен разрив с Борисов не са имали, но призна, че от АБВ не са били съвсем точни, тъй като премиерът разбрал от медиите, че напускат коалицията. Това обаче се е случило, тъй като изтекла информация, преди да се проведе форумът на партията.