Поли Генова: Няма случайни неща в живота, наричам ги уроци
Поли Генова: Няма случайни неща в живота, наричам ги уроци / снимка: БГНЕС, архив

След четвъртото място и триумфалното си представяне на „Евровизия 2016" Поли Генова записа нов рекорд за българската музика и заслужи за пореден път любовта не само на родната си страна, но и на цяла Европа. В Благоевград БГ Радио раздаде традиционните си Годишни музикални награди и талантливата изпълнителка грабна статуетката за БГ Посланик. Всяка сценична изява на чаровната артистка е съчетана със завладяващото звучене на безспорните й хитове, от които „На инат", „If Love Was a Crime" („Ако любовта беше престъпление") и „Солени дни". Поли по начало е позитивен, широкоскроен, естествен и винаги усмихнат човек. А талантът и постоянството й се доказват с всеки изминал ден.

Как успяваш да съчетаваш славата със силната самокритичност и отделно с позитивната енергия, която всеки път достига до хората?

Не се замислям чак толкова за тези неща. По-скоро това, което чувате и виждате от мен и това, което съм аз в обществото, съм същата и в личния си живот. Тоест не правя някаква специална програма за това как да се държа. Не съм такъв човек. За мен е много важно да подреждам по определен начин проектите си и единствено по тази причина ми е трудно да съчетавам личния с професионалния си живот. Иначе всичко останало е такова, каквото го усещам и чувствам и това, което ме кара да продължавам напред е най-вече любовта към професията ми и към музиката.

Още преди да отлетиш за Стокхолм очакваше ли такъв грандиозен успех на „Евровизия 2016"?

Аз не планирам. Не обичам да правя прогнози. Не съм състезателен тип човек. Не харесвам всичко да е на всяка цена. За мен е от съществено значение работата, която върша и проектите, които реализирам, заедно с моя екип, да показват резултат и самите ние да дадем всичко от себе си, за да се гони едно високо ниво, което да ни вдъхне увереност и да ни накара да бъдем удовлетворени и доволни от усилията си. И вече, каквото се случи. Това понякога може и да не зависи от теб. Важното е ти самият да успееш хем да си свършиш работата, хем да изпиташ удоволствието от това, което ти се случва. И да оцениш момента.

Имала ли си трудна изява, когато си чувствала нужда от допълнителна концентрация и подкрепа, за да се справиш?

Разбира се. Сега на „Евровизия" имах удоволствието да работя с Амбра Сучи - много добър шведски хореограф. Тя работи с Лорийн, която вече е печелила конкурса. Разказа ми нейната история - за това как Лорийн преди да излезе на сцена се усамотява на тъмно място, сама медитира и така по някакъв начин успокоява духа си и наистина успява да се концентрира максимално. Аз се опитах да направя нещо подобно и то доста ми помогна. Затова много й благодаря на Амбра. Ето, няма случайни неща! Хората, от които имаме нужда се появяват малко по малко в живота ни и трябва да успеем да оценим какво ни се случва.

Как фенове на Поли по света пеят „Дай ми любовта" (ВИДЕО)

Поли Генова Няма случайни неща в живота наричам ги уроци
netinfo

Съществува ли песен, която най-добре те описва - като текст, като мелодия, като енергия?

Съществува, да. Особено нещата, които аз съм писала. Вътре има част от мен при всички положения. Независимо дали това ще бъде „На инат" - този бунтарски мой период, през който всички ние минаваме като млади хора, дали ще бъде „If Love Was a Crime" - тема, която в момента ме вълнува, или пък купонджийските „Солени дни", аз винаги усещам и намирам себе си в тези парчета. И заради това, че съм и съавтор, със сигурност ме описват по някакъв начин.

Има ли личност, на която искрено се възхищаваш, от която взимаш пример, черпиш вдъхновение и можеш да наречеш свой идол?

Те са много. Защото аз съм сериозен меломан и непрекъснато слушам не само нови неща, но и такива от миналото - легендарни артисти, песни, вечни хитове. От доста хора съм се инспирирала през годините - от имена като Паша Христова, Йорданка Христова, дори Лили Иванова, която е изключителен професионалист. А също и Майкъл Джексън. Но истината е, че всеки пример е добре дошъл за нас -музикантите, защото действително се вдъхновяваме от това, което преди нас е оставено, за да можем и ние да намерим себе си и да направим нещо свое. Но това става след натрупани знания и след всичко, което си преминал, преживял и слушал.

В "Комбина" преди броени дни спомена, че е имало момент, когато си била изправена пред дилема с какво да продължиш като занимание и професия. В този момнт ти ли избра музиката или музиката избра теб?

Аз вярвам, че няма случайни неща и че всичко, което ни се случва в живота, е с предназначение и причина. Наричам това „уроци". Понякога, за да се случи такъв урок и за да се премине през препятствие, откривам знаци - неща, които да ме напътстват и които да ми показват правилния път. Моят път. И така се научих през годините да се доверявам на своята интуиция и наистина да разчитам на събития, които са се случили. Просто виждам отвъд нещата и осъзнавам, че това е причината да вървя в такава посока.

На „Годишните музикални награди на БГ Радио 2016" всички се зарадваха, когато те обявиха за БГ Посланик. Каква емоция те връхлетя в този миг?

Изключителна е отговорността да знаеш, че ти самият представляваш собствената си страна по целия свят, не само в Европа и че ти си лицето на седем милиона души. За мен е огромно удоволствие да знам, че наистина вие-хората сте ми се доверили. И не единствено наградата, която БГ Радио ми дадоха, но и любовта, която получавам от абсолютно всички, ми доказва, че това е така.

Как успя да съчетаеш ангажиментите покрай „Евровизия" и „Като две капки вода"?

Много беше тежко, признавам си. На всички ни беше трудно, не само на мен. На екипите, които работеха в различните проекти с мен, защото всеки трябваше да се съобразява с другия. А и беше необходимо всичко да бъде предварително планирано по дати, часове, дори минути, буквално. Аз репетирах, летях за чужбина, връщах се и веднага от полета отивах на репетиция, качвах се на сцена, имах предаване. Имаше моменти, в които бях много изтощена. Но в интерес на истината действието се разви абсолютно внезапно. Никога не съм си представяла, че всичко това ще ми се струпа наведнъж. Но вече бях приела тази отговорност. Аз съм възпитана да изпълнявам задачите си особено когато съм поела ангажимент. Така че просто стиснах зъби, стегнах се и си казах, че трябва да се справя.

След "Евровизия 2016" шведските медии заговориха и за България

Поли Генова Няма случайни неща в живота наричам ги уроци
netinfo

*Автор на интервюто е нашият читател Борислав Вълов