Астрономи откриха две съвсем млади екзопланети
Астрономи откриха две съвсем млади екзопланети / ThinkStock/Getty Images

Няколко екипа астрономи обявиха, че са открили независимо един от друг двете най-млади известни екзопланети, които дават информация за образуването на планетните системи, съобщи АФП.

Телескопът "Кеплер" откри 1284 нови планети

Първата орбитира около много млада звезда, наричана V830 Тау. Тя е само на два милиона години. Отдалечена е на 430 светлинни години от Земята, установиха френски и канадски учени. За сравнение Слънцето е на 4,6 милиарда години.

Тази планета е от типа на Юпитер. Тя е газов гигант, обикалящ звездата си за 4,93 дни, т.е. сто пъти по-близо, отколкото е Юпитер до Слънцето.

Микросателити ще помогнат на учените за откриването на екзопланети

Два други екипа екипа астрономи потвърдиха поотделно съществуването на още една млада екзопланета, наречена К2-33b в съзвездието Скорпион на 470 светлинни години от Земята. Тя също е много близо до звездата си К2-33, защото орбитата й е само 5,4 дни. Размерът й е пет пъти колкото на Земята. Тя е от типа супер-Нептун.

Облаци край екзопланети крият вода?

Съществуването на К2-33b показва, че планетите могат да застанат на окончателна орбита около звездата си много рано след образуването си. По изследванията са работили астрономи от университета на Тексас и на Калифорнийския технологичен институт. Резултатите от тях са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА