Членството на Великобритания в ЕС ще струва на британците 80 млрд. лири
Членството на Великобритания в ЕС ще струва на британците 80 млрд. лири / Guliver/Getty Images

Запазването на членството на Великобритания в ЕС ще струва на британските данъкоплатци 80 млрд. британски лири (115 млрд. долара), информира ТАСС. Такава оценка представи днес мозъчният тръст Браджес груп, подготвил доклад в подкрепа на доводите на евроскептиците преди насрочения за 23 юни референдум за членството на Обединеното кралство в Евросъюза.

Ще гласуват ли британците излизането на страната си от ЕС?

В документа се посочва, че британските вноски в Европейската инвестиционна банка и Европейската централна банка ще възлизат на 32,56 млрд. лири (47 млрд. долара). Още 48 млрд. британски лири (69 млрд. долара) ще се наложи на Лондон да плати, ако някоя страна от 28-членния съюз не може да изпълни задълженията си в случай на нова криза с единната европейска валута.

Евроскептиците обръщат внимание на това, че Великобритания като един от най-кредитоспособните членове на ЕС, ще трябва да участва в осигуряването на допълнителна ликвидност за европейския бюджет, за да се избегне дефолтът му.

Европейци от още осем страни искат референдум за оставането в ЕС

Освен това, отбелязват експертите от Браджес груп, когато решенията се взимат с квалифицирано мнозинство, Лондон няма да има възможност да блокира използването на тези средства.

Представителите на официалната кампания за оставане на Великобритания в ЕС заявиха, че това не е вярно. Съгласно нашия нов статут по закон никой не може да ни застави да участваме в програми за спешна финансова помощ, посочиха представители на кампанията "Великобритания е по-силна в Европа".

Източник: БТА