В. Таймс подкрепя оставането на Великобритания в ЕС
В. Таймс подкрепя оставането на Великобритания в ЕС / Guliver/Getty Images

Британският в. "Таймс" се обяви за оставане на Великобритания в ЕС, предаде АФП.

В редакционна статия, която е публикувана в днешния брой на изданието, се посочва, че то поддържа оставането на Великобритания в съюза и се подчертава, че най-добрият изход от референдума на 23 юни ще бъде създаването на нов съюз между суверенните страни от ЕС. Според вестника този съюз трябва да се основава на свободната търговия и на реформите и да бъде направляван от Великобритания.

Еврозоната ще засили интеграцията си независимо от изхода на референдума

"Таймс" е част от медийната група на милиардера Рупърт Мърдок, която притежава също и "Сънди таймс" и таблоида "Сън", един от най-продаваните във Великобритания, който вече подкрепи Брекзит.

В интервю за "Таймс" британският премиер Дейвид Камерън, оглавяващ кампанията за оставане в ЕС, каза, че ще остане на премиерския пост независимо от изхода на референдума, предаде ТАСС.

Какво ще се случи с Великобритания и ЕС в случай на Брекзит

Той даде ясно да се разбере, че формулираният в бюлетините въпрос за референдума: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС или да напусне ЕС", трябва да се възприема буквално, а не като присъда и по отношение на него самия.

Камерън каза, че именно той и никой друг ще се справи най-добре с функциите на главен преговарящ в диалога с ЕС, ако избирателите поискат излизане от съюза. "Аз действително изградих доста стабилни връзки в цяла Европа", каза той.

Източник: БТА