Какво ще се случи с Великобритания и ЕС в случай на Брекзит
Какво ще се случи с Великобритания и ЕС в случай на Брекзит / ThinkStock/Getty Images

Европа ще стане по-силна, ако най-неохотният участник в съюза излезе от него, смятат европейски лидери няколко дни преди референдума във Великобритания за напускане на ЕС, пише британският в. "Телеграф", като се позовава на "високопоставени източници". Един от тях предупредил снощи Великобритания "да не надценява важността си за бъдещето на ЕС" и посочил, че британският референдум е "един от многото".

"Надяваме се и се молим, че всичко ще мине добре и Великобритания ще остане в съюза, но очакваме най-лошото. По-вероятно е нещата да се объркат, вместо да тръгнат добре. След това животът ще трябва да продължи", добавил европейският представител, цитиран в "Телеграф".

Брекзитът ще е първа стъпка към разпадането на ЕС, надява се Фараж

Брюксел не се кани да направи "последно предложение" на Лондон, както се опасяват евроскептиците, защото смята, че вече направеното предложение е повече от щедро, подчертава британското издание.

През последния половин век във Великобритания не е имало откровен дебат за миграцията и сега плащаме цената, пише британският в. "Гардиън". Настроенията срещу имиграцията сред поддръжниците на всички партии се оказват ахилесовата пета на поддръжниците на оставането в ЕС, подчертава изданието и посочва, че "малцина в страната всъщност разбират какво е имиграцията, какво я предизвиква, кой печели от нея и защо". Никоя от основните партии обаче не иска да загуби популярност сред избирателите, като се заеме с проблема.

Дебатът сред британската работници обаче не е за имиграцията, добавя в. "Гардиън". За тях референдумът не е допитване за имиграцията, а за всичко - от работни места и жилища до образователната система и сигурността на работните места, пише изданието и посочва, че хората се надяват на осезаема промяна с напускането на ЕС.

Камерън: Изгубено десетилетие чака Великобритания, ако излезе от ЕС

Ако британските избиратели гласуват за напускане на ЕС, страната ще има четири варианта за развитие, по подобие на други страни, които не са част от съюза, но търгуват с него, пише американският в. "Вашингтон пост". Един от вариантите е да следва примера на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са членове само на Европейската икономическа зона. Това ще създаде най-малко проблеми, но ако Лондон иска да възвърне суверенитета си, това не е добър начин, пише изданието.

Великобритания може да опита да последва модела на Швейцария с двустранни споразумения, оставайки член на икономическата зона - но това ще ограничи търговията с услуги, и води до постоянни преговори. Швейцарският модел е толкова натоварващ за Брюксел, че европейските власти казват, че няма да позволят на Великобритания да го приложи, подчертава в. "Вашингтон пост".

Великобритания може да иска да приложи канадския модел, който почти премахва митата и таксите за стоки, добавя американското издание. Канада обаче имаше нужда от пет години за постигане на споразумение, а преговорите с Великобритания без съмнение ще бъдат по-сложни, подчертава американският вестник. Освен това британската финансова индустрия ще понесе тежък удар, защото канадското споразумение почти не обхваща търговията с услуги.

Британците "на кантар" за бъдещето си в или извън ЕС

Ако всичко друго се провали, Великобритания може да прибегне до модела на Световната търговска организация, който налага ограничение върху търговските бариери между две страни. В този случай обаче британската икономика ще бъде със 7,5 на сто по-ниска през 2030 г., отколкото ако страната остане в ЕС. Дори тази опция обаче ще изисква години на преговори, и може да попречи на британски граждани да живеят, работят или учат в ЕС, отбелязва в. "Вашингтон пост".

В същото време испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Брекзитът ще е "катастрофа" и "най-лошото, което може да се случи на ЕС", пише френският в. "Фигаро". "Това ще е катастрофа и за британската икономика, и за икономиката на цяла Европа", казва премиерът, цитиран от изданието.

Източник: БТА