Сагата с проекта за АЕЦ Белене
Сагата с проекта за АЕЦ Белене / DarikNews.bg, архив
Сагата с проекта за АЕЦ "Белене"
87758
Сагата с проекта за АЕЦ "Белене"
Сагата с проекта за АЕЦ "Белене"
  • Сагата с проекта за АЕЦ "Белене"
  • Сагата с проекта за АЕЦ "Белене"

Повече от три години след окончателното спиране на строежа на АЕЦ „Белене" руската „Атомстройекспорт" осъди НЕК за прекратяването на проекта.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Как се разви сагата с непостроената втора ядрена централа у нас?

Казусът с АЕЦ "Белене" продължава близо 30 години. Строителството на втората атомна централа у нас за първи път е спряно през 1989 година. Проектът е рестартиран в началото на новия век. Търгът печели "Атомстройекспорт" - дъщерното дружество на руската държавна корпорация „Росатом", което предлага изграждането на два енергоблока при обща базова цена за двата почти 4 милиарда евро.

Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене"

През 2009-а година строежът започва да буксува до момента, в който първото правителство на Бойко Борисов не прекратява строежа в края на 2012-а година. А в началото на 2013-а след проведен референдум парламентът потвърждава окончателно спирането на проекта.

Борисов: АЕЦ „Белене” е погребан преди нас, ние му сложихме кръста

В отговор "Атомстройекспорт" завежда арбитражно дело срещу българската НЕК за 1.2 милиарда евро. Тогава бившият министър на финансите Симеон Дянков обеща, че ще „напляскаме руснаците".

Той обясни, че исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, но те са губили доста дела в Европа и ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Теза, която по време на втория си мандат година по-късно Борисов не защити.

Всичко по темата: Спирането на проекта "Белене"

В предаването „Годината" на Дарик през 2014-а премиерът прогнозира, че страната ни ще бъде осъдена. В отговор на водещия, който попита трябва ли министър-председателят на една страна да прави такава прогноза, Борисов отговори: "Дай боже, да не ни осъдят, но аз разговарям с кантората, която ни води делата и знам къде са ни слабите места".

"Годината" на Дарик, 20 декември 2014: Вижте цялото интервю с премиера Борисов

Решението на Арбитражния съд в Женева влиза в сила 30 дни след официалното връчване, което предстои. България трябва да заплати на "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване за площадката на АЕЦ "Белене" сумата от 550 милиона евро според българското енергийно министерство и 620 милиона евро според руската държавна корпорация Росатом.