НАТО разширява присъствието си в Ирак и Афганистан
НАТО разширява присъствието си в Ирак и Афганистан / БГНЕС

НАТО ще разшири допълнително подкрепата си за силите за сигурност в Ирак, съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че миналата седмица екип на алианса е посетил Багдад за оценка на нуждите. Засега иракски специални сили се обучават от експерти на НАТО в Йордания. Предстои експертите да представят предложение, което да бъде разгледано на политическо равнище в пакта. Днес решихме, че сме готови да подкрепим допълнително обучението на иракските сили за сигурност, заяви Столтенберг по повод приключилото двудневно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Генералният секретар добави, че се очаква решение за числеността на силите на алианса в Афганистан догодина. Той уточни, че се предвижда присъствието на НАТО да не бъде ограничено само до Кабул.

В края на 2014 г. Афганистан изпрати чуждестранните войски и започна да посреща чужди туристи

Столтенберг съобщи, че военните експерти на пакта скоро ще се произнесат с оценка за възможностите за разширяването на операцията на алианса в Средиземно море. Обмисляме как да свържем операциите си в Средиземно и в Егейско море, добави той. НАТО и ЕС имат много силна воля за задълбочаване на сътрудничеството, нито една от двете организации не разполага самостоятелно със средствата, необходими за изправяне пред днешните предизвикателства за сигурността, заяви Столтенберг.

Военните разходи в света са се увеличили за първи път от 2011 г.

В отговор на въпрос той посочи, че Русия и НАТО имат взаимно желание за свикването на ново заседание на двустранния съвет, дори преди срещата на държавните и правителствените ръководители от пакта във Варшава идния месец. По неговите думи НАТО и Москва уточняват подробностите за такава среща. Столтенберг отхвърли слуховете, че "руснаците не си вдигат телефоните".

Източник: БТА