Афганистан изпрати чуждестранните войски и вече посреща чужди туристи
Афганистан изпрати чуждестранните войски и вече посреща чужди туристи / снимка: Guliver/Getty Images

НАТО сложи край на 13-годишната си война в Афганистан, пише френският "Монд" в заглавие на статия за вчерашната церемония в Кабул по повод изтеглянето на войските от мисията.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви часове преди това, че "13-годишната мисия на САЩ и НАТО в Афганистан бе абсолютен провал. Днешната церемония е техен провал". Президентът на САЩ Барак Обама обаче приветства факта, че "най-дългата война в американската история приключва отговорно" - "с повече сигурност за нас, повече сигурност за страната ни", посочва вестникът.

В разгара на бойните действия - през 2011 г., Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО наброяваха 130 хиляди души. Скорошните прояви на насилие, по-специално в Кабул, обаче показаха колко е трудно за коалицията да надвие талибанската съпротива, отбелязва "Монд".

По данни на ООН през 2014 г. броят на цивилните жертви в страната е нараснал с 19 на сто - 3188 души към края на ноември. Афганистанската полиция и армията понесоха тежки загуби. Те изгубиха над 4600 бойци през първите 10 месеца на годината - повече, отколкото НАТО от 2001 г. насам, се казва в материала.

През този период международната общност изразходва в Афганистан милиарди долари като помощи, но ефектът бе относителен заради масовата корупция в страната. Президентските избори тази година трябваше да представят Афганистан като пример за страна, в която е постигнато помирение между враждуващите сили и тече безупречен преход към демокрация. Съпроводени бяха обаче с обвинения във фалшификации и опасна конфронтация между двамата съперници на балотажа и привържениците им. Накрая Ашраф Гани взе връх над Абдула Абдула, станал в крайна сметка ръководител на изпълнителната власт, напомня "Монд". След 13 години в Афганистан НАТО свали знамето, посочва френският в. "Фигаро".

През 2015 г. в Афганистан ще останат 12 500 - 13 500 натовски военни, в това число и

Афганистан изпрати чуждестранните войски и вече посреща чужди туристи
netinfo
5000 американски военнослужещи. Двадесет и осемте съюзници от НАТО и 14 партньорски страни ще допринасят за операцията, наречена Решителна подкрепа в Афганистан, посочва в. "Вашингтон пост".

Американски представители казват, че около 5500 американски военни ще бъдат част от втори контингент в Афганистан, който ще бъде базиран в Кабул, допълва изданието. НАТО се изтегли от Афганистан и остави афганистанската армия и полиция да се грижат за сигурността на една страна, обхваната от постоянни сражения, жесток бунт и нарастващ брой на военните и цивилните жертви на насилието, посочва британският в. "Гардиън".

Според него между 17 000 и 18 000 международни военни ще останат в Афганистан след 2014 г., от които 12 000 ще са част от натовската мисия Решителна подкрепа.

Войната в Афганистан приключи, но битката с талибаните и техните самоделни взривни устройства продължава, обобщава в. "Индипендънт".

Британските войски напуснаха Афганистан, но мнозина богати британци се движат в обратна посока, пише лондонският "Таймс", цитиран от Би Би Си.

Въпреки терористичната заплаха и предупрежденията на външното министерство заможни туристи от кралството все по-често посещават опасни точки от земното кълбо, констатира изданието. Според туроператора "Уайлд фронтиърз" през последната година броят на туристите, насочващи се към Афганистан, е нараснал повече от двойно. Основателят на фирмата заявява, че клиентите му искат да видят с очите си местата, за които четат в новините.

Става дума за образовани хора, които са наясно, че във фокуса на медиите попадат главно лоши новини. Те вече са пътували много по света и гледат да стоят настрана от зоните, препълнени с туристи, и същевременно да са на сигурно място. Обиколките, включващи Кабул, Херат и афганистанските езера Банд и Амир, им излизат по около 5 хил. британски лири, без да се броят самолетните билети.

Туроператорите твърдят, че се вслушват в препоръките на външното министерство да се избягват екскурзии в някои страни и региони, но според тях предупрежденията често са необосновани. Фирмите обясняват евентуалните проблеми на всички желаещи да видят с очите си Афганистан. Кандидатите за екстремални туристи подписват документ, че поемат всички рискове; освен това им е доста трудно да сключат застраховка.

Афганистан изпрати чуждестранните войски и вече посреща чужди туристи
netinfo
Години наред туристи от този тип с охота избираха пътувания до иракски Кюрдистан. От месеци насам обаче туристическият поток в тази посока рязко е спаднал заради продължаващата експанзия на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. До неотдавна като туристически дестинации бяха популярни също Централно Мали, Либия и Сирия, но тези райони вече са твърде опасни. До момента обаче в конфликтните зони не е пострадал нито един британски турист, пише "Таймс".

Източник: БТА