Масовият убиец от Орландо два пъти ходил на поклонение в Саудитска Арабия
Масовият убиец от Орландо два пъти ходил на поклонение в Саудитска Арабия / Guliver/Getty Images

Масовият убиец от нощния клуб в американския град Орландо два пъти е посещавал свещените за мюсюлманите места в Саудитска Арабия, съобщи говорителят на саудитското вътрешно министерство генерал Мансур Турки, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

29-годишният Омар Матин е бил на поклонение в Мека 10 дни през март 2011 г. и 8 дни през март следващата година.

Кой е убиецът от Орландо?

Омар Матин е роден в Ню Йорк в семейството на имигранти от Афганистан. Женил се е най-малко два пъти. Първият път - за момиче от Узбекистан, но бракът бил разтрогнат през 2008 г. Втори път се женил през 2008 г. и се развел през 2011-а.

Бащата на стрелеца от Орландо: Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си

Си Ен Ен съобщи още, че той е посещавал същата джамия, както и американецът от палестински произход Монер Мохамед Абу Сала, който през 2014 г. стана първият терорист самоубиец от американски произход, извършил терористичен акт на територията на Сирия.

Абу Сала постъпил в джихадистката групировка "Джебхат ан Нусра" свързана с Ал Каида. Преди две години той се самовзриви с автомобил край отряд с войници от сирийската армия. Загинаха няколко души, включително и самият атентатор.

Ислямска държава пое отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

Същевременно стана ясно, че американските специални служби са проверявали в миналото твърденията на убиеца от Орландо, че се познава с братя Царнаеви, които извършиха бомбените нападения по време на Бостънския маратон през 2013 г., предаде ТАСС, като се позовава на в. "Гардиън".

Матин на два пъти е казвал в миналото, че познава братята Царнаеви. Проверките на ФБР показали, че това били лъжливи твърдения от негова страна. Първата проверка била извършена още през 2013 г. Единият от братята Царнаеви беше ликвидиран след Бостънския маратон. Другият брат получи смъртна присъда миналата година.

Сп. "Пийпъл" пък съобщи, като цитира неназован източник от американските федерални правоприлагащи органи, че мъжът, който уби 49 души в гей клуб в Орландо,  проучвал за потенциална мишена за нападение увеселителния парк Дисни Уърлд, който се намира в щата Флорида.

През април нападателят от Орландо Омар Матин посетил с жена си тематичния увеселителен парк, вдъхновен от филмите на Уолт Дисни, пише списанието. Ежегодно паркът привлича над 62 милиона туристи.

ФБР коригира броя на убитите при нападението в Орландо

Властите на Орландо вече публикуваха списъка с имената и възрастта на 49-те жертви на масовия стрелец в нощния клуб "Пулс" в града, предадоха световните агенции. От документа става ясно, че повече от половината от жертвите са от пуерторикански произход. Най-възрастната жертва е на 50 години. Мнозинството от жертвите са между 20 и 40-годишни.

Американски медии вече наричат трагедията във Флорида най-големия терористичен акт в САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Правоохранителните органи според Си Ен Ен са изяснили, че няколко седмици преди касапницата в Орландо Матин се опитал да си купи армейска бронирана жилетка, но не успял. Това говори, че той вероятно дълго е подготвял атаката си.

Източник: БТА