Нобелови лауреати призоваха британците да подкрепят членството в ЕС
Нобелови лауреати призоваха британците да подкрепят членството в ЕС / Guliver/Getty Images

Група от 13 нобелови лауреати призова британските избиратели да гласуват за оставане в ЕС и предупреди, че Великобритания ще загуби пари, глобално влияние и достъп до експертен потенциал, ако реши да излезе от съюза, предаде АП.

Ще гласуват ли британците излизането на страната си от ЕС?

В отворено писмо до вестник "Дейли телеграф" учените изразяват безпокойство, че поддръжниците на тезата за Брекзит "нямат опит в научното лидерство". Представата, че британската хазна е в състояние да се справи с всякакъв недостиг на средства е "наивна и самодоволна", казват подписалите писмото.

Сред тях е и Питър Хигс, спечелил Нобелова награда за това, че е предрекъл съществуването на т.нар. "Хигс бозон".

Европейските граждани предпочитат Великобритания да остане в ЕС

"Може и да сме остров, но не можем да сме остров в науката", пишат нобеловите лауреати. "Да сме част от ЕС е добре за британската наука и е добре за Великобритания", подчертават те.

Междувременно ръководителят на Центъра за европейски икономически изследвания в германския град Манхайм коментира, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази сериозно на цялата европейска икономика, предава ДПА.

"Шпигел" към британците: "Моля, не си тръгвайте"

"Британците са 13% от европейските граждани, а страната им произвежда 17% от брутния вътрешен продукт на ЕС", каза ръководителят на центъра Ахим Вимбах.

"Не само че ще има огромни последствия за Великобритания, ако гражданите й решат на референдума на 23 юни, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, но и самият съюз ще усети вторичните ефекти от такова решение", твърди експертът.

Източник: БТА