Сделката за безвизово пътуване с Турция няма да се финализира до 1 юли
Сделката за безвизово пътуване с Турция няма да се финализира до 1 юли / БГНЕС, архив

Вътрешните министри на 28-те страни членки на ЕС на днешното си заседание в Люксембург не постигнаха съгласие за либерализацията на визовия режим с Грузия, Украйна, Турция и Косово, предаде ТАСС.

Новината съобщи холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф, ръководил заседанието по темата за визовата либерализация. Той каза, че има известен напредък по въпроса за Турция.

Дийхоф посочи, че ЕС работи в тясно взаимодействие с Турция, "но това не са преговори". "Ако Турция иска визова либерализация, знае какви са условията", поясни той.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

Много страни обаче виждат проблеми в изпълнението от страна на тези четири държави на критериите за отмяна на визите, посочи холандският представител.

Еврокомисарят по вътрешните въпроси и миграцията Димитрис Аврамопулос изрази съжаление, че процесът по одобряване на предложението на Европейската комисия за безвизов режим с тези четири страни протича бавно както в Европейския парламент, така и в Съвета на ЕС. Той изрази надежда, че в скоро време ще има напредък по този процес.

ЕК предложи да отпаднат визите за Турция

Споразумението, което ще позволи на турските граждани да влизат на територията на ЕС като част от по-широка договореност с Анкара за овладяване на мигрантската криза, няма да може да бъде приключено до 1 юли, коментира малко по-рано и австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка.

"Нуждаем се от безупречно законово решение. В противен случай, Австрия няма да се съгласи", каза Соботка.

Източник: БТА, БГНЕС