Разкриха подробности около стрелбата срещу Митьо Очите, има задържани
Разкриха подробности около стрелбата срещу Митьо Очите, има задържани / Dariknews.bg, архив

19 души са задържани заради стрелбата в сряда вечерта в курортния комплекс "Слънчев бряг". Това каза в къснвия следобед в четвъртък вътрешният министър Румяна Бъчварова. По-рано шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов, апелативният прокурор Любомир Петров и окръжният Калина Чапкънова дадоха брифинг.

Три куршума за Митьо-Очите пред дискотека в Слънчев бряг, убиха негов гард

Калоянов каза, че се установява кой каква съпричастност има към инцидента. Междувременно в четвъртък  следобед стана ясно, че осем души, съпричастни към кървавия инцидент, са обявени за издирване. Часове по-късно повечето от тях бяха задържани. Министъръ Бъчваова обяви, че се издирват двама.

На брифинга на полицията и прокуратулата беше съобщено, че са иззети записи от камери за видеонаблюдение. На мястото са намерени 30 гилзи, нож и три пистолета, добави прокурор Петров. Едно от оръжията е газов пистолет, второто е законно притежавано, а третото е "Макаров" без номера. Пистолетът "Макаров" е намерен до тялото на убития в престрелката. Това е Александър Алексиев на 46 години, охранител на Димитър Желязков-Очите. Според Калоянов най-вероятно смъртта е причинена с едно от намерените оръжия. Това обаче тепърва ще се изяснява с назначената балистична експертиза.

Любомир Петров каза, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за убийството на Алексиев и за опита за убийство на 42-годишния Димитър Желязков - Очите и Николай Маринов - Кольо Магарето. По-късно за убийството на гарда бе повигнато обвинение-

От думите на комисар Калоян Калоянов, Митьо Очите е бил с бронежилетка.

МВР: Битов скандал е причина за престрелката, при която беше ранен Митьо Очите

Освен за убийството и опита за убийство се извършва разследване и за хулигански действия с особена дързост.

Любомир Петров съобщи, че е разпоредил проверка по реда на надзора за законността относно дейността на МВР по издаване на разрешителни за носене на оръжие. Целта на проверката е да установи дали са налице случаи, при които са давани подобни разрешителни на криминално проявени лица извършващи охранителна дейност.

Факт е, че причината за скандала, който е последван от престрелката, е паркирането в района на заведение, каза Калоянов. Версиите за стрелбата са няколко. Проверява се хипотезата за скандал за паркоместа, но не се изключва конфликт за преразпределение на наркопазара, каза окръжният прокурор Калина Чапкънова. "Прокуратурата работи в тази насоки, не по една-единствена версия и няма нито една, за която да кажем, че е на сто процента потвърдена, така че версиите са няколко", допълни тя.

Влоши се състоянието на Митьо Очите, оперират го отново

Междувременно от бургаската болница съобщиха, че Митьо Очите е опериран отново, след като състоянието му се е влошило. Той е в реанимацията на бургаската болница с опасност за живота. През нощта след престрелката в Слънчев бряг лекарите го подложиха на интервенция, която продължи осем часа.