Украинските власти задържаха французин, планирал атентати преди и по време на Европейското първенство по футбол (Евро 2016), започващо на 10 юни във Франция.

Французинът е бил задържан през май на украинско-полската граница, предадоха световните агенции. Киев съобщи за ареста на френския гражданин в събота.

Директорът на Службата за безопасност на Украйна Василий Грицак каза, че благодарение на ареста са били предотвратени 15 терористични акта.

В Украйна разкрили заговор за прехвърляне на симпатизанти на ИД в Европа

Французинът, чието име не се съобщава, опитал да изнесе от Украйна за Франция 5 автомата "Калашников", 2 противотанкови гранатомета, 5000 муниции, 125 килограма тротил, 100 детонатора.

Според френски полицейски източници задържаният е на 25 години и е от френската област Лотарингия. Той не е известен на силите за сигурност. Работил е в селскостопанско предприятие във френския департамент Ба-Рен. Във Франция също е започнало разследване по случая.

Той установил контакт с незаконни въоръжени групи в Украйна, за да купи оръжието и взривните вещества, открити у него. Французинът планирал атаки срещу мостове, железопътни линии и други инфраструктурни обекти, построени за шампионата във Франция.

Европол предупреди за възможни атентати по време на Евро 2016

Украинските служби за сигурност следили французина в Украйна още от декември и така осуетили терористичния му план. Той бил арестуван на 21 май на украинско-полския граничен пункт "Ягодин". На разпитите задържаният критикувал действията на френското правителство, масовата миграция и глобализацията и коментирал разпространението на исляма, каза Грицак. Пред журналисти той представи видеокадри от ареста на французина.

Василий Грицак съобщи, че мъжът е дошъл в Украйна, за да се сражава в конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти. Той добави, че украинските власти са имали намерение да съобщят за ареста на французина след края на шампионата по футбол, но изтичане на информации в медиите ги накарало да действат по-бързо.

Източник: БТА