Европол предупреди за възможни атентати по време на Евро 2016
Европол предупреди за възможни атентати по време на Евро 2016 / БГНЕС

Полицейската служба на Европейския съюз Европол предупреждава за опасност от терористични актове по време на Европейското първенство по футбол във Франция от страна на терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви директорът на службата Роб Уейнрайт в интервю, публикувано днес във вестник "Велт", предаде ТАСС.

Полезни съвети за феновете, които ще гледат на живо Евро 2016 във Франция

"Европейското първенство е привлекателна цел за терористите", каза той, като отбеляза, че е просто ужасно да се нападат цели като кафенета, ресторанти и концертни зали. За полицията това ще бъде особено предизвикателство, каза Уейнрайт.

Ръководителят на Европол призова европейските страни да създадат единна база данни за опасни ислямисти. "Реално в страните от Европейския съюз и досега няма общо определение кой следва да бъде разглеждан като особено опасен" терорист, призна той. "Необходимо е спешно да бъдат въведени единни категории. Само така ще знаем кой, след като се е завърнал (от някоя гореща точка), наистина може да извърши терористичен акт", заяви Уейнрайт.

Сериозни притеснения около сигурността на ЕВРО 2016

Той съобщи също, че правоохранителните органи знаят за около 5000 "чуждестранни бойци", които са заминали от Европа за Сирия и Ирак и са се присъединили там към "Ислямска държава". "Една трета от тях са се завърнали", отбеляза ръководителят на Европол.

Източник: БТА