Стартира процедурата за концесия на Летище София
Стартира процедурата за концесия на Летище София / БГНЕС, архив
Стартира процедурата за концесия на Летище София
87425
Стартира процедурата за концесия на Летище София
Стартира процедурата за концесия на Летище София
  • Стартира процедурата за концесия на Летище София
  • Стартира процедурата за концесия на Летище София

Официално стартира процедурата за концесия на столичното летище. Концесията ще бъде за 35 години и в този срок концесионерът трябва да направи инвестиции в размер не по-малък от 306,5 млн. лева без ДДС, да изгради нов пътнически Терминал 1, който има капацитета да обслужва 3 млн. пътници годишно.

Инвеститорът трябва да изпълнява и социална програма и да осигурява всички необходими мерки за сигурност на летището. За периода от 35 години държавата очаква приходи в размер 1,2 млрд. лева.

Летище София на концесия, ще спасява БДЖ

Министерството на транспорта обяви процедурата за концесия на Летище  София със срок 35 години. Минималните изисквания към концесионера са да има опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток, надхвърлящ 6 млн. пътници годишно и да разполага с необходимото техническо оборудване и квалифициран персонал. Бъдещият концесионер трябва да има и опит в изграждането на летищна инфраструктура и да дава надеждни гаранции за осигуряване на финансирането.

С най-голяма тежест в критериите за оценка е размерът на концесионното плащане. Три пъти по-малко точки носи инвестиционният план.

Едно от главните изисквания е да има еднократно плащане в размер не по-малък от 550 млн. лева без ДДС. Освен това концесионерът ще трябва да плаща годишни такси в размер на 7% от нетните приходи на летището, но не по-малко от 10 млн. лева. Държавата очаква за 35 години да има ползи в размер на 1,2 млрд. лева. Концесионерът ще бъде задължен и да инвестира поне 306 млн. лева  в изграждането на нов Терминал 1 и развитието на летищната инфраструктура.