Летище София на концесия, ще спасява БДЖ
Летище София на концесия, ще спасява БДЖ / БГНЕС архив
Летище София на концесия, ще спасява БДЖ
86941
Летище София на концесия, ще спасява БДЖ
Летище София на концесия, ще спасява БДЖ
  • Летище София на концесия, ще спасява БДЖ
  • Летище София на концесия, ще спасява БДЖ

Правителството одобри отдаването на концесия на летище София.

До седмица ще бъде публикувана обявата за концесията и критериите към кандидатите, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той припомни, че държавата ще използва част от приходите от концесията за стабилизиране на БДЖ и очерта рамката на концесията.

Никой не проявява интерес към "Товарни превози"

35 години ще е срокът на концесията, ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията, има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции - стандартните критерии за такъв тип концесия нетният ефект за държавата очакваме да е около 1.2 млрд. лв.

Грешно е да се смята, че Летище София е печелившо сопред Московски

Срокът на концесията за подаване на оферти ще бъде до края на септември. Дотогава съм 90% сигурен, че ще имам и одобрената нотификация, когато стане факт приходът, да имаме и разрешението, и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията", уточни Московски рамките на новата концесия.

До няколко дни ще бъде публикувана обявата за откриването на процедурата, а цялата документация за нея ще бъде качена на електронния сайт на транспортното министерство, става ясно от решението на кабинета.

Рождената дата на летище София е 16-ти септември 1937-ма година - тогава Цар Борис Трети издава указ, с който определя терени в селата Враждебна и Слатина за построяване на гражданско летище.

Днес най-голямото летище в България разполага с два терминала, база за ремонт и поддръжка на самолети, нова контролна кула, и обслужва полетите на над 30 авиокомпании.