Грешно е да се смята, че Летище София е печелившо сопред Московски
Грешно е да се смята, че Летище София е печелившо сопред Московски / снимка: БГНЕС
Грешно е да се смята, че столичното летище е печелившо сопред Московски
79109
Грешно е да се смята, че столичното летище е печелившо сопред Московски
  • Грешно е да се смята, че столичното летище е печелившо сопред Московски

Грешно е да се счита, че Летище София е печелившо, каза транспортният министър Ивайло Московски пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Той уточни, че независимо, че летището годишно излиза на печалба, то дължи и има да взема десетки милиони. Министърът каза, че на този етап единствено чрез концесионер Летище София ще може да получи необходимите инвестиции.

Министърът каза, че до дни ще приключи арбитражно дело, по което кувейтски фонд съди столичния аеропорт за изграждане на пистата. Летището е осъдено на 42 млн. лв., които трябва да плати, обясни Московски, напомняйки, че случаят е от 2005 година.

Летището има блокирани 27 млн. лв. в КТБ, които са безвъзвратно загубени. Държавата дължи на аеропорта над 60 млн. лв., каза още Московски.

„Реално погледнато, не виждам нищо ненормално, както има концесионирани и пристанища, и други летища, да се върви към търсене на инвеститор, който реално би могъл да развива летището както трябва. Защото държавата няма никаква възможност да отдели пари за инвестиции там, а те са необходими", каза транспортният министър.

Московски уточни, че министерството няма да допусне да останат непогасени задължения към Летище София и няма опасност такива да отпаднат по давност, а ако се наложи, парите ще се търсят по съдебен път.

Ако се стигне до концесия, тя ще бъде по-успешна от тази на терминалите във Варна и Бургас, каза министърът.