Ден на отворените врати в областната управа
Ден на отворените врати в областната управа / Darik News, архив

Ден на отворените врати по повод 1 юни е днес в областна администрация-Хасково. Той стартира от 9 ч. и продължава до края на работното време. Областният управител Станислав Дечев кани всички малки и големи деца, техните родители, учители, приятели и всички, които искат да видят как работи държавната администрация.

В 13 ч. в зала „Марица” там е официалната церемония по обявяване на резултатите и награждаване на участниците в конкурса за есе „Нашата област- нашите мечти“ и в конкурса за снимка „Хасковска област през детските очи“. В конкурсите, обявени преди повече от месец, участваха ученици от цялата област.

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. 

Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.