Киното за деца е новият акцент в програмата на „Златната липа“`2016
Киното за деца е новият акцент в програмата на „Златната липа“`2016 / Организатори

Четири от филмите в програмата за Фестивала за ново европейско кино „Златната липа"`2016 са насочени към детската аудитория. Това е нов акцент в съдържанието на фестивала, който ще продължи да се развива, каза създателката на фестивала режисьорът Магдалена Ралчева.

Тя представи и фестивалното жури с председател режисьора Костадин Бонев, което ще трябва да отличи най-добрите филми от конкурсната програма.

„Включването на детски филми в кинофестивалите по света е нещо съвсем ново и ето че „Златната липа" дори изпреварва тази тенденция", заяви Консатин Бонев. Това са чешката комедия „Отиваме на море", „Антбой - отмъщението на червената фурия" (Дания), „Тайното общество на Суптаун" (Естония) и анимацията от Дания „Приключенията на бръмбара Мини".

Известният режисьор призна, че изпитва респект от добре подбраната селекция филми, които посетителите на фестивала имат удоволствието да видят в Стара Загора и то напълно безплатно.

Детското кино е един от начините да се противопоставим на опростачаването на подрастващото поколение и да привлечем младата аудитория към стойностното съвременно изкуство, допълни зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Благодаря на организаторите, че и тази година поеха тежкия кръст да доведете европейското кино в Стара Загора", каза Сотирова. Старозагорци са започнали месеци преди откриването на 28 май да питат какъв ще е формата на фестивала, с каква тематика ще са филмите в това издание. Това говори, че тук вече е създадена публика, която цени търсенията на съвременните кинотворци. За нас е важно да създаваме визитката на Стара Загора, а това се случва със събития като „Златната липа", които привличат нови гости в града", каза още Сотирова.

„В програмата на това издание на „Златната липа" особено ясно личи жанровото разнообразие на филмите, обединени от един общ акцент - борбата на малкия човек да оцелее в големия непредсказуем свят", посочи Магдалена Ралчева. Европейското кино улавя най-важните теми от нашето ежедневие, кара ни да се замислим върху важните неща в живота, да поставяме въпроси и да търсим отговори", посочи тя.

„Киното от Европа аз наричам „по-доброто кино" и за мен е удоволствие, че Стара Загора по толкова убедителен начин се нарежда сред фестивалните градове в света", допълни Костадин Бонев.

От 11:00 часа днес на всеки два часа в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески" се въртят филмовите заглавия от програмата. В 17,30 ч. е официалното откриване на фестивала в Операта при вход свободен за всички.