Как Путин вижда решението на бежанската криза в Европа?
Как Путин вижда решението на бежанската криза в Европа? / снимка: БГНЕС

Решението на бежанската криза са съвместните усилия за създаване на благоприятни условия на живот в Сирия, Ирак и другите конфликтни точки в Близкия изток и Северна Африка. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в петък вечерта.

„Питаме се какво е нужно да се направи, за да се предотврати бежанският поток към Европа? Длъжни сме преди всичко да създадем за сирийците, иракчаните и либийците условия за нормален живот в собствените им страни... Затова е нужно да бъдат победени терористите, а това възможно единствено със съвместни усилия", заяви Путин.

Путин назова предварителното условие за решаване на бежанската криза в Европа

На пресконференцията в Гърция Путин заяви, че Москва очаква конкретни действия от страна на Турция във връзка със сваления бомбардировач Су-24 през ноември миналата година, предаде ТАСС.

„Ние очакваме конкретни действия от турска страна, а такива в момента няма", заяви Путин. Той подчерта, че в Москва се чуват заявленията на Анкара за желание за възобновяване на отношенията. „И ние искаме да възобновим отношенията, но не ние ги разрушихме", добави Путин.

Кого ще спаси Путин от удавяне - Порошенко или Ердоган?

В резултат на руско-гръцките преговори, провели в Атина, са били подписани редица документи, в това число и политическа декларация между двете държави.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че диалогът между Русия и Гърция може да доведе до ново равнище отношенията между Русия и ЕС и между Русия и НАТО.

Как Путин вижда решението на бежанската криза в Европа
netinfo

Путин: Проблемът с бежанците води до засилване на нетърпимостта

„Смятаме, както се отбелязва в декларациите, че преминаването на диалога ни на качествено ново равнище може да даде своя принос в сложния период. Той ще подобри отношенията между ЕС и Русия и между НАТО и Русия, а също така ще укрепи европейската архитектура на сигурността в рамките на ОССЕ", заяви Ципрас след преговорите си с Путин.

Ципрас: Русия е стратегически избор на Гърция (СНИМКИ)

Архитектурата на сигурността в Европа не може да бъде построена без участието на Русия в качеството на основен играч, заяви Ципрас, цитиран от РИА Новости.

Източник: БГНЕС, Фокус