Путин: Проблемът с бежанците води до засилване на нетърпимостта
Путин: Проблемът с бежанците води до засилване на нетърпимостта / снимка: БГНЕС, архив

Бежанският проблем може да доведе до засилване на национализма и нетърпимостта, ако не бъде решаван при отчитане интересите на коренното население. Такова мнение изрази в реч на днешното заседание на дискусионния клуб „Валдай” руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

САЩ лъгали целия свят, като говореха за ядрена заплаха от Иран

Той отбеляза, че днес стотици хиляди мигранти се опитват да се интегрират в друго общество, без да имат професия, да знаят езика и да познават местните традиции и култура. Подразнени, коренните жители на страните, към които са се устремили бежанците, се оплакват от чужда доминация, влошаване на криминогенната обстановка и от изразходване на бюджетни средства за устройване на мигрантите.

„Разбира се, има много хора - и това са повечето хора, които съчувстват на бежанците и искат да им помогнат. Въпросът е как да се направи това така, че да не се ощетяват интересите на коренните жители на страните, в които бежанците се преселват”, каза Путин.

Руският президент заяви още, че такъв шоков, масов и неуправляем сблъсък на различни начини на живот може да доведе и вече води до засилване на национализма и нетърпимостта, както и до възникването на постоянен конфликт в обществото.

Източник: БТА