Софиянци се жалят в съда заради поскъпването на билета за транспорт
Софиянци се жалят в съда заради поскъпването на билета за транспорт / БГНЕС

42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София, което трябва да влезе в сила от 1 юни, са подали граждани в Административния съд на София-град, съобщи "Правен свят", като се позова на съда.

От 1 юни софиянци ще се возят срещу 1,60 лева в градския транспорт

Жалбите са и от граждани, и от юридически лица и не са с идентично съдържание, но във всички се оспорва изцяло решението на Столичния общински съвет (СОС), с което беше изменена Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда.

Поскъпването на билета ще позволи модернизацията на градския транспорт

Никой от жалбоподателите не е поискал спиране на действието на измененията.
Решението за увеличение на цената от 1 лв. на 1,60 лв. беше взето на 14 април от Столичния общински съвет. Това стана с гласовете на общинарите от ГЕРБ, СДС и ДБГ. Решението на съвета е новата цена да влезе в сила от 1 юни, като преди това тя не беше променяна в продължение на 7 години. Освен цената за единично пътуване, от 8 на 12 лв. се вдига и тази на талона от 10 билета.

БСП сезира областния управител заради поскъпването на билетчето

От БСП сезираха областния управител на София Веселин Пенев с искане да върне за ново обсъждане в Общинския съвет измененията на наредбата.
Пенев обаче не видя нищо незаконосъбразно в тях.

Протест: Гратисчии завладяват градския транспорт днес

Освен че вдигнаха цената билета и талона, на 14 април общинските съветници одобриха и три нови превозни документа и намалиха цената на годишната карта със 135 лв. Така тя вече ще струва 365 лв. т.е. по един лев на ден. Новите карти са "Метро плюс" - за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лв., тридневна карта за всички линии от 10 лв. и карта "София" с отстъпки при посещения на културни и исторически забележителности от 20 лв. Комбинираната карта за транспорт и музеи влиза в сила от 1 октомври 2016 г.
С измененията глобата за нередовен пътник беше увеличена от 20 лв. на 40 лв., а актът - от 100 лв. на 200 лв.