Зафир Зарков: Поскъпването на билета ще позволи модернизацията на градския транспорт
Зафир Зарков: Поскъпването на билета ще позволи модернизацията на градския транспорт / БГНЕС, архив

С днешното решение имаме за цел да продължим обновяването на транспорта в София. Важно е да се продължи с изграждането на електронната система за таксуване, която да започне да работи в края на 2017 г. Това заяви в Столичния общински съвет Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ и член на транспортната комисия в СОС.

Днес общинските съветници одобриха предложението на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за поскъпване на билета за градски транспорт. От 1 юни той ще струва 1,60 ст., талонът за 10 пътувания от 8 лв. става 12 лева.

Мит е, че софиянци са ощетени с поскъпването на билетчето, твърди Прошков

Зарков коментира, че в цената на билета са обосновани всички приходи и разходи в системата на транспорта. "Необходимите средства за нормалното функциониране на системата са около 250 млн. лв. годишно. Всички течни горива, които се купуват от столичния автотранспорт, са в размер на 13 млн. лв. на година, т.е. намалението на цената на горивата няма как да повлияе", отбеляза той.

БСП сезира областния управител заради поскъпването на билетчето

Зарков обоснова решението за поскъпване с продължаването на обновяването на транспорта в София. Важно е да се продължи с изграждането на електронната система за таксуване, която е най-справедливият модел за заплащане на транспортната услуга.

Общинският съветник от ГЕРБ припомни, че градският транспорт изминава 60 млн. км годишно и в него работят над 6000 души, които осигуряват придвижването на стотици хиляди пътници. А по-голямата част от средствата за транспорта (95 млн. лв.) са от бюджета на Столичната община.