Случвало ли ви се е да харесете някого, да се сближите с него, а с течение на времето да се отдалечите от него, дори да спрете да контактувате. Случва се със семейството ви, с приятели и понякога с интимните ви партньори.

Защо се случва това?

Има нещо, което от обикновен човек от тълпата го превръща в по-специален човек, към когото проявявате интерес. Нещо ви привлича към този човек. Това са неговите качества.

Но какво се случва след време? Започвате да се сближавате с човека, да го опознавате все повече и по-дълбоко. В един момент го опознавате достатъчно, за да видите, че има неща, които ви дразнят или ядосват. Започвате да си мислите - този човек има толкова прекрасни черти, ако можеше само де е по-търпелив или по-работлив, да е по-мил или каквото в него ви дразни.

След това постепенно започвате да се отдалечавате един от друг и в крайна сметка отново този приятел се превръща в просто един човек от тълпата.

Хората гледат на негативните черти като на недостатък или дефект, но всъщност не е така.
Има тероия, която се казва "слабостта на силата" и тя гласи, че за всяка позитивна черта, която човек притежава, има и една негативна черта.

Негативните мисли влияят на любовните ни отношения

Нека да вземем за пример един стереотип - че атлетите са глупави. Имат здраво тяло, добри са в различни физически дейности, но като обърнем монетата виждаме, че не са от най-умните хора на планетата, не могат да ви дадат добър съвет, не са много оправни в останалата част от живота, която не е свързана с физическа дейност.

И да, това е просто глупав стереотип, който много често не е верен.

Как да превърнем дефекта в ефект?

Лесно е да погледнем към някого и да видим просто недостатъците му и да си кажем - този човек не става, но забравяме, че те са просто сянката на качествата му, сянката на това, което отначало ни е привлякло към него.

Най-големите грешки, които допускаме в общуването с любимия

И това е нещо, което не трябва да правим. Когато веднъж опознаем човека и сме наясно с позитивните и негативните му черти, тогава трябва да започнем да превръщаме дефекта в ефект. Да не гледаме само едното или само другото, а да осъзнаем, че всеки човек е изграден от точно толкова добри страни, колкото лоши.

Съществува ли перфектният човек?

Перфектния човек просто не съществува. Това е фалшива концепция, колкото монета, която е еднаква и от двете страни.

Австралийка преброди света, търси идеалния мъж

Отначало всеки може да изглежда перфектен, докато не опознаем недостатъците му, но това не го прави по-малко добър човек. Трябва да ги приемем и да видим, че без тези недостатъци нямаше да има и конкретните качества, които са ни привлекли към него. Трябва да сме по-толерантни, защото същото важи и за нас. И ние със сигурност имаме куп недостатъци, които дразнят и ядосват другите.

Какво прави едно перфектно гадже?

Старайте се да се обградите с хора, с които когато сте заедно позитивните и негативни ви черти се компенсират взаимно. Това може да ви превърне в добър тандем, защото двама винаги е по-добре от един.