Първата метро линия е била построена в Лондон през 1863 година и е била малко по-дълга от 5 километра. Първоначално композициите в него са били теглени от парен локомотив, който изпълвал с черен дим тунелите вследствие на не добра вентилация. По-късно, през 1890 година, в Лондонското метро е била построена и първата електрическа линия. През 1891 година подобно съоръжение е било построено и в Глазгоу, Шотландия.

В Европа най-старата подземна линия е построена от френски инженери през 1875 година в Истанбул, но тя била с ограничена дължина и вагоните са били задвижвани от животинска тяга. Поради този факт най-често се приема, че първото метро в Европа е построено в Будапеща през 1896 година. Първоначално вагоните в метрото нямали прозорци - конструкторите мислели, че никой няма да иска да гледа в тъмния тунел.

Днес в милионния град метрото е необходимост.

Вижте най-добрите метростанции в света

Мадрид

Това е шестата най-дълга метро мрежа в света - над 290 км. Държи рекорда и по най-много ескалатори - 1 656.

Вижте найдобрите метростанции в света
netinfo
Ню Йорк

Метрото започва работа през далечната 1904 година. То обхваща целия град. Ако релсите на метрото се наредят една след друга, те ще стигнат от Ню Йорк до Чикаго.Всяка година на метрото се возят около 1.7 млрд. пътници. То има 468 станции.

Най-бързият транспорт в света - капсула без прозорци, пълна с хора

Париж

Това е една от най-гъстите мрежи - има 245 станции на 103 кв. км. Отваря врати през 1900 година. До 2040 година целта е да се превозват 1.5 млрд. пътници на година.

Москва

Всяка година метрото на Москва извозва над 2.4 млрд. пътници. Това е най-натовареното метро в света. Метрото на Москва е известно и с красивите си метростанции. Някои от най-старите са произведение на изкуството, имат полилеи и красиви рисунки.

Къде транспортът е на цени като при социализма (ВИДЕО)

Дубай

Тук новост е това, че мотрисите са разделени на класи - има златна класа (с кожени седалки), сребърна класа и отделна класа за жени и деца.