Ромски НПО-та видяха расизъм в нападение в центъра на Варна
Ромски НПО-та видяха расизъм в нападение в центъра на Варна / снимки: Дарик Варна

Расистки мотиви в нападение над група младежи, само половината от които са роми, видяха неправителствени организации от Варна. Те алармираха за случая, станал в центъра на морската столица на 22 май около половин час след полунощ. Версията им за случилото се обаче се разминава с информацията от полицията.

Ромски НПОта видяха расизъм в нападение в центъра на Варна
netinfo

„Шестимата младежи са били с две момичета и са идвали от Морската градина. Пред хотел „Черно море“ група от 20 души на възраст между 20 и 25 години се засилва срещу тях със скандирания „цигани“, „мангали“ и други расистки обиди. Младежите се опитали да се отдръпнат и да избегнат конфликта, но в крайна сметка не са могли и са били пряко нападнати“, разказа на специално организирана заради случая пресконференция Николай Николов от Център по стратегии на проблемите на малцинствата (вторият от ляво на дясно на снимката , на която е задно със Слави Михайлов от Националното сдружение на сираците - от лявата му страна, общинският съветник Надя Георгиева и ромският медиатор Жеман Хасан).

Ромски НПОта видяха расизъм в нападение в центъра на Варна
netinfo

На брифинга присъстваха и част от потърпевшите, които обаче не се представиха и не пожелаха да говорят за инцидента. Те са си изкарали медицински свидетелства за получените наранявания, за които не стана ясно какви точно са. Видимо най-пострадало изглеждаше момче с насинено око (на снимката долу).

Ромски НПОта видяха расизъм в нападение в центъра на Варна
netinfo

По думите на Николов нападателите са носили в себе си ножове и електрошокове, които държали опрени в момичетата от пострадалата компания. Едното от момчетата от нея успяло да се скрие и да се обади в полицията, откъдето пратили екип след около 10 минути.

От нападнатите шестима младежи трима са от ромски, а останалите са от български, турски и руски произход, допълни Николов.

Според полицейския бюлетин при инцидента е пострадал само 22-годишен мъж, който е получил лека телесна повреда. Потърпевшият е бил  ударен и обиждан от криминално проявения 20-годишен варненец К.И., когото униформените задържали за денонощие.

Случаят даде повод на няколко неправителствени организации, занимаващи се с правата на малцинствата, да поискат мерки от институциите срещу агресията на етническа основа. Активисти се оплакаха, че деца от циганските махали се страхували да напускат кварталите си и да ходят на училище, за да не бъдат нападнати.