Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН
Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН / БГНЕС
Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН
87193
Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН
Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН
  • Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН
  • Появи се още една номинация за генерален секретар на ООН

Правителството на Словакия номинира външния министър Мирослав Лайчак за свой кандидат за поста за генерален секретар на ООН. Така участниците в надпреварата стават 10.

Първоначално се включиха деветима кандидати, сред които и генералният директор на Юнеско Ирина Бокова, която е официалната българска номинация за поста. От 12 до 14 април се състояха и първите изслушвания в централата на организацията.

Бокова: Усещам подкрепата на много българи

На 10 май председателят на Генералната асамблея на ООН Могенс Люкетофт съобщи, че на 7 юни ще бъдат изслушани още няколко кандидати за поста генерален секретар на световната организация. Той обясни, че очаква за поста да бъдат номинирани най-малко още двама кандидати.

След обявяването на нова дата за изслушвания на още кандидати за поста, Словакия номинира външния си министър Мирослав Лайчак. 53-годишният Лайчак е трети мандат външен министър на страната в левия кабинет на премиера Роберт Фицо. В миналото е бил върховен и специален представител на ЕС за Босна и Херцеговина. Лайчак, който е получил образованието си в Москва, няколко пъти се дистанцира от антиимигрантските изявления на Фицо, но в същото време се обяви и против квотите за мигранти.

В ООН приключиха първите изслушвания на кандидати за поста генерален секретар

ООН даде ход на процедурата за избор на нов генерален секретар през декември миналата година. Същинската надпревара започна миналия месец , когато се проведоха и първите публични изслушвания в централата на организацията. Кандидатите бяха девет - българската номинация на Ирина Бокова, която е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО, бившите външни министри на Хърватия (Весна Пусич), Молдова (Наталия Герман), Сърбия (Вук Йеремич) и Македония (Сърджан Керим), бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият върховен секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

С новата номинация на Мирослав Лайчак кандидатите за поста стават 10.

Сериозни кандидати в битката за следващ генерален секретар на ООН

По предварителни прогнози до юли, когато трябва да се състои първото неформално гласуване в Съвета за сигурност, броят на кандидатите за поста може да нарасне до 15 души. Според неписаните правила за ротация на географските региони, които излъчват генералния секретар, сега е ред на Източна Европа.

При стартирането на надпреварата през декември всички 193 страни членки бяха насърчени да излъчат жени за кандидати. От създаването на ООН преди 70 години постът генерален секретар е заеман само от мъже. Действащият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун трябва да се оттегли в края на годината след изтичането на втория му петгодишен мандат.

Следващият генерален секретар на ООН би трябвало да бъде жена

За пръв път в историята на ООН претендентите за поста генерален секретар защитават кандидатурите си публично пред Общото събрание на световната организация.

Десетилетия наред подборът на кандидатите се правеше при закрити врата между петте велики сили, постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай.

Този път Общото събрание настоя процесът да е по-прозрачен, макар че в крайна сметка последната дума ще имат пак петте велики сили.

Истинският подбор ще започне през юли от 15-те членки на Съвета за сигурност с неизвестен брой турове на тайно гласуване.

През септември Съветът ще предложи едно име на Общото събрание, за да го одобри.