Порошенко: Както прибрахме Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим
Порошенко: Както прибрахме Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим / БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко обеща да си върне анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и източните региони на Украйна, намиращи се под контрола на проруски сепаратисти, по същия начин по който уреди освобождаването на пилота Надя Савченко, предаде Франс прес.

"Както успяхме да приберем Надя у дома, така ще си върнем Донбас и Крим", каза Порошенко на церемония, на която връчи на младата жена медала "Герой на Украйна".

"Нейното пускане на свобода е наша обща победа", каза президентът. По думите му това е само началото и Украйна ще направи всичко възможно да освободи останалите украинци, държани в Русия.

Освободената Савченко: Готова съм отново да се жертвам за Украйна

"Не искам хората да желаят война, а мир. Но за съжаление мирът е възможен само чрез война", каза Савченко след пристигането си в Украйна.

По-рано днес Савченко беше освободена като част от размяна с двама руснаци, осъдени в Украйна на по 14 години за участие във войната в източната част на страната.

Президентът на Украйна е подписал указ за помилването на руските граждани Александър Александров и Евгений Ерофеев, предаде ТАСС. В публикувания документ се посочва, че решението е взето "след разглеждането на съответната молба за помилване на лица, осъдени от съдилища в Украйна" и по предложение на Комисията по въпросите за помилванията.

Указът е с дата 24 май 2016 г. и е влязъл в сила в момента на подписването си.

Александров и Ерофеев вече са в Русия, след като кацнаха на московското летище "Внуково", посочи ТАСС.

Размениха украинския пилот Надежда Савченко за двама руски войници

Агенцията припомня, че Александър Александров и Евгений Ерофеев са били задържани през май 2015 г. от украинските правителствени сили в района на градчето Счастя, намиращо се в самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна. Двамата бяха обвинени, че в качеството си на военнослужещи от руската армия незаконно са влезли в страната с оръжие и са участвали в терористична организация.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че в момента на задържането си двамата не са били на редовна военна служба, а само са били бойци в "народната милиция" на самообявилата се Луганска народна република. Александров и Ерофеев не се признаха за виновни и бяха осъдени на по 14 години затвор. Присъдите им влязоха в сила на 23 май т.г.

14 години затвор за двама руски военнослужещи в Украйна

На 22 март т.г съд в град Донецк в руската Ростовска област призна украинката Надя Савченко за виновна по дело за убийството на двама руски журналисти през 2014 г. и за незаконно проникване на територията на Русия, припомни ТАСС.

АП пояснява, че доброволката в украинския батальон "Айдар" Савченко е пленена през юни 2014 г. от проруските сепаратисти и прехвърлена в Русия. Там тя е обвинена, че е подала координати на украинската артилерия, за да атакува КПП на сепаратистите. При последвалия обстрел загиват руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин, както и неколцина цивилни.

Признаха Надежда Савченко за виновна за убийството на руски журналисти

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин обяви, че е помилвал украинката по настояване на роднини на загиналите в Украйна руски журналисти. След това лидерът на украинското обществено движение "Украинский вибир" (Украински избор) Виктор Медведчук каза пред руска телевизия, че като ответна мярка на помилването на Савченко президентът на Украйна е подписал указ за помилването на двама граждани на Руската федерация.

Източник: БТА