Размениха украинския пилот Надежда Савченко за двама руски войници
Размениха украинския пилот Надежда Савченко за двама руски войници / БГНЕС

Самолетът, в който доскоро задържаната в руски затвор украинска военнослужеща Надя Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. "Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в Туитър.

"Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Туитър премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Освободената Савченко: Готова съм отново да се жертвам за Украйна

Русия освободи украинския пилот Надя Савченко, излежаваща присъда от 22 години в руски затвор, като част от размяна с двама руснаци, осъдени в Украйна на по 14 години за участие във войната в източната част на страната, предадоха АП и Ройтерс.

Евгений Ерофеев и Александър Александров изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

14 години затвор за двама руски военнослужещи в Украйна

Двамата руснаци също са се приземили на московското летище "Внуково". Те бяха посрещнати от съпругите си Екатерина и Юлия, съобщи ТАСС.

В изявление по руския тв канал Ер Те президентът Владимир Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката.

Размениха украинския пилот Надежда Савченко за двама руски войници
netinfo
Путин бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

Признаха Надежда Савченко за виновна за убийството на руски журналисти

Савченко бе пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия, където тя бе осъдена на 22 години затвор за предполагаемата й роля в убийството на двама руски журналисти. Тя се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и бе избрана задочно за депутат.

Започна процедура по екстрадирането на Надежда Савченко от Русия

Европа приветства освобождаването на Савченко

Германия

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази радост и облекчение от освобождаването на украинския военен пилот Надя Савченко, която бе държана близо две години в руски затвор и днес бе разменена за двама руски военни, предаде Франс прес.

"Това е добра новина, за която дълго работихме и която трябваше дълго да чакаме", заяви Щайнмайер, който е и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Помилването и връщането в Украйна на Надя Савченко може да придаде позитивни импулси на процеса за изпълнение на Минските договорености, отбеляза Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц

Помилването и връщането в Украйна на Надя Савченко е добра новина, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Дълго време чакахме освобождаването на Надя Савченко. Това е добър сигнал и добра новина за семейството й, приятелите й и цяла Украйна", написа Шулц в Туитър.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд

Федерика Могерини и Турбьорн Ягланд приветстваха днешното освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко.

Най-после Савченко е свободна и у дома, след закъснял жест на човещина, заявява Могерини. Тя пожелава на Савченко бързо възстановяване. Могерини допълва, че ЕС насърчава двете страни (Украйна и Русия) да възнаградят тези положителни стъпки и да приложат мерките, залегнали в споразумението от Минск, включително да освободят всички заложници и задържани покрай конфликта в Източна Украйна.

Ягланд определя размяната на Савченко за двама руснаци като "добро развитие от хуманитарна гледна точка". Той изразява очакването днешното събитие да доведе до "последващи положителни развития".

Франция

Елисейският дворец също приветства освобождаването на Савченко: "Президентът на Франция приветства размяната на затворници, която стана днес, съгласно ангажиментите, поети в телефонен разговор на 23 май".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Педро Аграмунт изрази удовлетворение от днешното освобождаване, предаде ТАСС. "С нетърпение очакваме Савченко в най-скоро време в Страсбург. Възможно е даже още на следващата сесия през юни, ако здравословното й състояние позволява", каза той.

Източник: БТА