Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов
Стотици се включиха в общоградското честване на 24 май в Свищов / снимка: Пресцентър - Община Свищов

Много жители на общината се включиха в празничното честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура, и славянската писменост. Програмата, организирана от Община Свищов, започна с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович – министър на Просвещението в Първия кабинет на България.

Почит отдадоха кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и други представители на Общинското ръководство,общински съветници и други граждани.
По-късно от площад “Свобода” започна внушително общоградско шествие, водено от малките мажоретки към Балетната школа на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856” и Фанфарния оркестър на СОУ “Димитър Благоев”. В дългата колона се включиха представители на детски градини и учебни заведения от общината, читалищни дейци, членове на културните клубове на пенсионерите, неправителствени организации и граждани. Кметът Генчо Генчев и останалите гости също бяха сред участниците в празничното шествие. Те преминаха по главната улица до площад “Алеко” и продължиха през Градската градина до сградата на Първото българско читалище.

Тази година бе взето решение празничното тържество да се проведе на закрито – в салона на Читалището. Той се оказа препълнен от желаещите да присъстват на празника. Началото бе сложено с химна “Върви, народе възродени”.

“Това е празник, който няма аналог в другите държави. Празник на духовността и на нашата писменост. Тази писменост, която ни е изградила като нация”, отбеляза в поздравителното си слово кметът Генчо Генчев.

На тържеството  бяха отличени ученици от общината за постигнати успехи през годината.

В празничната програма, продължила повече от два часа, участие взеха изпълнители от клуб “Естрада” с вокален педагог Антоанета Георгиева, младежка формация “Beat the beat”, танцова формация „Радостина” с ръководител Ели Иванова, Танцов състав с ръководител Явор Узунов, както и различни състави към детските градини и училищата от общината. Интерес предизвика откъс от „Криворазбраната цивилизация”, в изпълнение на ученици от СОУ „Николай Катранов” с ръководител Ангел Ангелов.
А сред тези, които събраха най-много овации, беше третокласникът от СОУ „Цветан Радославов” Николай Пенчев, който първо рецитира, а по-късно изпя песен за България и Свищов.

На празничния 24 май в Градската градина Работилницата за таланти „Аз мога” с ръководител Анна Спасова организира още една интересна инициатива – „Рисунка за буквичка”. Всяко дете, което се постара да нарисува картина с предварително подготвените материали, получи специален медальон с избрана буквичка. Много деца от общината се възползваха от тази възможност, а Ани Спасова поощри усилията на всеки, включил се в инициативата. Предварително талантите от нейната Работилница бяха изработили повече от 400 медальона, за да може за всеки, който се включи, да има спомен от празничния ден.