Палестинският музей отваря врати без изложба и без колекция
Палестинският музей отваря врати без изложба и без колекция / БГНЕС, архив

Екстремисти от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) използват населението на иракския град Фалуджа като "жив щит", твърди Ахмед Джамал, говорител на външното министерство на Багдад, пред в. "Известия".

Ирак стартира операция за освобождаване на Фалуджа от ИД

Според Джамал, екстремистите се крият сред граждански сгради, включително училища, къщи и болници. "Най-голямата заплаха за жителите на града са на първо място екстремистите от ИД, с които на обикновените хора се сблъскват всеки ден.

Не е тайна, че екстремисти, по време на присъствието си във Фалуджа организираха масови екзекуции и извършваха редица други престъпления срещу човечеството", казва Джамал.

Новата стратегия на Ислямска държава

Иракските сили за сигурност са извършили мащабна работа, за да се избегнат цивилни жертви по време на нападението на град Фалуджа, разположен на 60 км западно от Багдад.

"Активната фаза на операцията беше предшествана от хирургически въздушни удари на иракската авиация, базирана на разузнавателна информация за местонахождението на екстремистките водачи", казва говорителят на иракското външно министерство.

Източник: БГНЕС