Ирак стартира операция за освобождаване на Фалуджа от ИД
Ирак стартира операция за освобождаване на Фалуджа от ИД / БГНЕС, архив

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че е започнала военна операция за отвоюване на намиращия се под контрола на "Ислямска държава" град Фалуджа, предадоха агенциите.

В телевизионно обръщение Абади заяви, че иракските сили "се доближават до миг на велика победа" срещу групировката "Ислямска държава", посочва АП. Фалуджа се намира на 65 км западно от Багдад.

Офанзивата се води с подкрепата на въздушни удари, извършвани под предводителството на САЩ, заяви Абади, цитиран от ДПА. "Часът на освобождението на Фалуджа удари", каза иракският премиер. "Даеш няма друга възможност, освен да бяга", допълни той.

Абади се зарече, че иракският флаг скоро ще се развее над Фалуджа, ключов град в западната провинция Анбар.

Защо отвоюването на Рамади от джихадистите е толкова важно?

В последно време сухопътните сили на Багдад успяха да превземат територии под контрола на "Ислямска държава" на други места в Ирак. Най-скорошната им придобивка бе западният град Рутба, на 240 км западно от иракската столица, в периферията на Анбар, отбелязва АП.

"Ислямска държава" все още контролира значителни части от Ирак в северната и западната му част, включително втория по големина град Мосул.

Източник: БТА