Президентът: Словото изгражда съпротивителни сили срещу безличието, пошлостта и бездарието
Президентът: Словото изгражда съпротивителни сили срещу безличието, пошлостта и бездарието / БГНЕС

„Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото - то изгражда съпротивителните сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Словото възпитава критично отношение и гражданска позиция. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на традиционния прием за 24 май, даван от държавния глава в Националния исторически музей, съобщиха от прессекретарията на президентството.

„Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово", призова президентът пред близо 1000 дейци на образованието, на академичните среди, общественици, представители на дипломатическия корпус.

Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава е образованието

Държавният глава определи Деня на българската просвета и култура като най-хубавия и най-светъл български празник. „Това е ден на признателност към творците на българската духовност и на тези, които запалиха искрата й, празник на българската идентичност и на нашето самочувствие на древен и културен народ", каза президентът Росен Плевнелиев. „В този ден се гордеем, че дадохме нещо на света - запазихме и развихме делото на светите братя, като дадохме писменост и просветление на над 300 милиона души по света, които използват кирилицата. Делото на светите братя предначерта и европейския път на България. То допринесе за създаването и съхранението на културната ни идентичност през вековете и беше в основата на националното ни пробуждане през Възраждането", допълни държавният глава.

Борисов: Всеки българин може да се гордее с произхода си

В словото си Росен Плевнелиев припомни, че азбуката, завещана ни от светите братя и от техните ученици, донесе светлината на познанието за над 50 националности от далечен Сибир и Монголия до сърцето на Европа. „Създаването и разпространението на кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация. Именно ние, българите, оценихме, запазихме и развихме великото дело на светите Солунски братя", посочи още президентът.

Държавният глава изрази признателност към всички дейци на българската духовност - учители, дейци от академичната и научната общност, хората на изкуството, които носят светлината на познанието и на духа. „Вие сте съвременните български будители. Изграждате модерна и просветена България - дълбок поклон пред вашето дело", заяви още президентът Росен Плевнелиев.