Няма престъпление, ако ученик е изнесъл отговорите на матурата
Няма престъпление, ако ученик е изнесъл отговорите на матурата / БГНЕС архив

Ако се установи, че отговорите на матурата са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил - категорично не е извършено престъпление от общ характер.

Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследват продажбата на отговорите за матурата по БЕЛ

Ако обаче отговорите на матурата са били изнесени от МОН или от квестор, или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение.

Тогава имаме престъпление, което е сериозно и тежко. Възможно друго престъпление в тази хипотеза е и разгласяване на информация, представляваща служебна тайна, каквото ако бъде установено, също ще бъде ангажирана наказателната отговорност на съответното лице", обясни още Арнаудова.

Търговия с матурата - верните отговори и промоция (ВИДЕО)

За престъпление по служба се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. Ако се касае за разгласяване на служебна тайна се наказва това престъпление с лишаване от свобода до 2 години.

Просветният министър се справи с матурата по български език за 30 минути

За изтичане на отговорите на матурата в социалните мрежи са задържани трима души - двама студенти и един ученик. Те в момента са освободени, тъй като срещу няма достатъчно събрани доказателства. Разпитвани са хора в Стара Загора и Пловдив, но за тях е установено, че те са просто потребители, тоест купили са си отговорите на матурата.

Прокуратурата е претърсила жилищата им, и е иззела телефоните им и се опитва да възвърне изтритите SMS-и, за да установи кой е първоизточникът.