Разследват продажбата на отговорите за матурата по БЕЛ
Разследват продажбата на отговорите за матурата по БЕЛ / БГНЕС, архив

Районна прокуратура-Пловдив се зае с продажбата на отговорите за матурата по БЕЛ и литература, проведена на 18 май 2016 г. матура.

Разследването се води по чл. 209 от Наказателния кодекс - за въвеждане или поддържане у някого в заблуждение с цел набавяне на имотна облага и причиняване на имотна вреда.

Търговия с матурата - верните отговори и промоция (ВИДЕО)

За 24 часа в Пловдив са били задържани две лица, които са били разпитани като свидетели. Към настоящия момент няма повдигнати обвинения не заради извършена окончателна оценка дали е осъществено престъпление или не, а защото е от особена важност за правилната правна квалификация на деянието да се установят всички участвали в дейността и да се събере достоверна информация за първоизточника на решаването на въпросите от матурите и за евентуалното им нерегламентирано предварително изнасяне. Едва тогава може да се прецени какво престъпление е извършено и ролята на всеки от участниците.

И в момента текат активни процесуално-следствени действия за установяване и събиране на доказателства по горепосочената информация, съобщават още от Прокуратурата.