Неприоритетни студенти излязоха на протест пред МОН
Неприоритетни студенти излязоха на протест пред МОН / БГНЕС

Няколко десетки студенти от т.нар. "неприоритетни" специалности като медицина и право се събраха на мирен протест пред сградата на Министерството на образованието.

Медицина, фармация, дентална медицина, право - това са част от специалностите, чиито студенти няма да могат да получават европейски стипендии. Стимули за успех ще получават т.нар. приоритетни направления. Така има зависимост между отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение.

Лекарите за орязаните стипендии на студентите: Изключително вредно за системата

Медиците например досега получавали по 120 евро на месец, което е равно на 600 лв. за семестър. Много от тях използват за да си купят консумативи за обучението - техните учебници например струват около 40-50 лв. В един семестър обикновено имат 5-6 предмета.

Студентът по медицина Иван Атанасов, който е и секретар на Асоциация на студентите-медици в България, е от тези млади медици, които не смятат да напускат държавата, а да останат в нея.

В просветното министерство търсят решение след протестите на студенти

"Но след такава постъпка от страна на МОН, с излизане на решение, че ние сме неприоритетна специалност, че няма да получаваме евростипендии - това коренно би променило възгледите на много голяма част от колегите, които учат медицина", споделя той. Атанасов коментира още, че просветното министерство трябва да такъв начин да стимулира всички специалности, а не да ги разделя на приоритетни и неприоритетни.

Постановлението на правителството, което казва за приоритетните специалности не бива да бъде обвързано с проект за евростипендии, категоричен е той.  Приблизителният брой на студентите по медицина у нас, по негови данни, е около 5000 души.

Нези Низамова, също студент по медицина, посочи, че на срещата в МОН днес не се стигнало до някакво решение. Има предложение за решение на въпроса, но се надяват в крайни срокове да се започне работа по това.

"Неприоритетни" студенти излязоха на протест пред МОН
netinfo

"Неприоритетни" студенти излязоха на протест пред МОН
netinfo

Бъдещи медици протестират, орязали им евростипендиите

Организирано недоволство има във всички градове, в които има медицински университети.

Студенти по медицина, фармация и стоматология демонстрираха днес и пред Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив. Те изразиха несъгласието си с изваждането на техните специалности от приоритетните и оттам - от невъзможността да получават европейски стипендии. С този акт те подкрепиха колегите си от столицата.

Източник: БГНЕС