Лекарите за орязаните стипендии на студентите: Изключително вредно за системата
Лекарите за орязаните стипендии на студентите: Изключително вредно за системата / ThinkStock/Getty Images

Студентите по медицина у нас остават без възможност да получават стипендии по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж." За това сигнализират и от Българския лекарски съюз в свое обръщение до министрите на здравеопазването и на образованието, както и до парламентарната комисия по здравеопазване.

От съсловието коментират, че са изключително обезпокоени от въпросния факт, който определят като „изключително вреден за системата."

Бъдещи медици протестират, орязали им евростипендиите

Лекарите припомнят, че по данни на организацията през 2015 година 524 млади лекари са напуснали страната, а от началото на 2016-а още 142-ма медици са пожелали да работят зад граница.

Като основните мотиви за миграция лекарите посочват системните пречки за кариерно израстване, както и възнаграждението на труда на младите медици.

От Лекарския съюз призовават здравните власти да преосмислят позицията си по въпроса за финансирането на стипендии от въпросната оперативна програма, и настояват обучаващите се техни колеги да могат да се възползват от ресурса й.