Буря с пороен дъжд и градушка удари Симеоновград в понеделник. Кметът на града Милена Рангелова обяви бедствено положение.

Мярката е в сила и за селата Свирково, Троян, Дряново, Тенево, Калугерово, Пясъчево, Навъсен и Константиново, се уточнява в заповедта на кмета. Комисия от общината е започнала оглед на щетите.

Симеоновград обяви бедствено положение след порой

Силният дъжд превърна улиците в реки, сигнализираха граждани на Симеоновград и публикуваха кадри и клипове в социалната мрежа. От градушката с големина на грахово зърно дворове и покриви побеляха, разказаха хората.

Рангелова потвърди, че са наводнени мазета и приземни етажи на над 20 жилищни сгради. Има отнесен асфалт, скъсани жици.

Обилни валежи "удавиха" отделни райони в страната (ВИДЕО)
netinfo

Областният управител на Хасково Станислав Дечев е информиран и следи ситуацията в засегнатите населени места, допълват от областната администрация.

Порой наводни улици и подлези във Варна, десетки коли закъсаха

Пороен дъжд наводни булеварди, улици, подлези и приземни помещения във Варна. Десетки автомобили останаха под вода.

Близо 20 л/кв.м се изсипаха на Варна в рамките на половин час. На места той беше придружен и с градушка, съобщиха за Дарик от местния филиал на НИМХ.

Автобус на градския транспорт закъса в наводнен участък под Паметника на спирка "Почивка" в морската столица. Автобусът е потънал под 1,5 м вода и не е можел да потегли, съобщи пред "Фокус" директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в града комисар Тихомир Тотев. По думите му екипи на Гражданска защита са помогнали на шестима пътници да излязат безопасно, блокирани от водния капан.

По данни на комисар Тотев след обилния валеж са подадени 21 сигнала за произшествия, основно свързани с наводнени приземни части на сгради. Осем екипа са били изпратени на различни места с града по сигнали за паднали дървета и клони. Наводнили са се котелните помещения в болница „Света Анна“ и в АГ-болницата.

В Рибарското селище във Варна има свлачище и паднали дървета.

Обилни валежи "удавиха" отделни райони в страната (ВИДЕО)
netinfo

Обилни валежи "удавиха" отделни райони в страната (ВИДЕО)
netinfo

Днес градушка удари и в Карнобат, има наводнени приземни етажи на няколко десетки къщи, засегнат е и голям процент от земеделските насаждения, съобщи пред БТА кметът на общината Георги Димитров.

По думите му има счупени и направо отнесени шахти. Част от настилките са изкъртени, водата е разпръснала приготвения за ремонтите пясък и тротоарни плочки.

Градушката се е изсипала в южната част на Карнобат и към магистрала "Тракия". В района има овощни градини, които не са защитени с мрежа. Едва във вторник обаче ще се изяснят точните щети. Ще бъде сформирана общинска комисия, която да огледа и опише щетите.

Според Димитров земята е доста напоена. При евентуален следващ дъжд няма да успее да поеме водата, което вероятно ще причини още щети.

Обилни валежи "удавиха" отделни райони в страната (ВИДЕО)
netinfo

Ще ни вали ли дъжд и в почивните дни около 24 май?

Обилни валежи паднаха и на други места в страната. За минути улиците на Казанлък се превърнаха в реки. Проливен дъжд се изсипа на града в ранния следобед, без градушка, предава БГНЕС.

На много места се образуваха огромни езера, в които закъсаха автомобили. Няма данни за сериозни щети и пострадали хора и животни.

Жълт код е обявен за днес в 4 области на Западна България заради ниски сутрешни температури, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска. В тези области при стихване на вятъра, на места в котловините ще има условия за слани. За останалата част от страната е обявен зелен код.

През деня от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, най-късно над източните райони. След пладне главно над планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали, възможно е и да прегърми.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 5° и 10° и на отделни места в котловините от Западна България ще има условия за образуване на слана. Максималните температури ще са между 16° и 21°, уточниха от НИМХ.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, но след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 4°.

В ранните сутрешни часове по Черноморието все още ще превалява, но в процес на спиране. През деня облачността ще е значителна, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Източник на видеата: Novanews.bg