US дипломат: Поквареният халифат се топи
US дипломат: Поквареният халифат се топи / снимка: Thinkstock/Getty Images

Американският дипломат Брет Макгърк, който представлява Съединените щати в коалицията срещу Ислямска държава, заяви вчера в Аман, че екстремистите губят територии и "поквареният халифат се топи", предаде Асошиейтед прес.

Контролираната от "Ислямска държава" територия намалява

Пратеникът на президента Барак Обама в 66-членната коалиция срещу Ислямска държава заяви пред журналисти, че в пропагандната кампания срещу Даеш участват компании като Facebook и YouTube, както и правителствата на Йордания, Малайзия и Обединените арабски емирства.

Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите

В социални мрежи като Туитър на всяка публикация в полза на каузата на Ислямска държава отвръщат шест, които разобличават нейните лъжи и послания, каза Макгърк.

Приходите и териториите на ИД се топят, групировката слага нови данъци

Американски служители казаха неотдавна, че военните са засилили кибероперациите срещу групировката. Експерти в базата във Форт Мийд, в Мериленд са разширили дейността в интернет срещу опитите на Ислямска държава да разпространява пропагандата си в социалните медии и да привлича нови последователи.

Джихадистите от „Ислямска държава“ все по-трудно опазват тайните си

Напоследък Ислямска държава претърпя военни поражения и загуби територии в Ирак и Сирия, но наред с това свързани с нея групи набират сила в страни като Либия, а в Ирак зачестиха самоубийствените атентати и нападенията, в които миналата седмица бяха убити над 100 души, отбелязва АП.

Източник: БТА