Сред пристигналите в Германия бежанци има десетки заподозрени терористи
Сред пристигналите в Германия бежанци има десетки заподозрени терористи / БГНЕС, архив

Германските власти разследват 40 случая, при които има подозрение, че ислямски бойци са влезли в страната с потока от бежанци от Близкия изток, заяви днес федералната полиция, цитирана от Ройтерс.

Тези случаи са се увеличили двойно от януари и вероятно това ще засили тревогата за нивото на заплахата в Германия, която не е преживявала голямо ислямистко нападение като извършените в нейните съседи Франция и Белгия през последните месеци.

Германия не знае къде са 130 000 бежанци

По-рано германското правителство омаловажаваше опасността от влизане на бойци на групировката "Ислямска държава" в Европа с потока от мигранти отчасти с цел да не засилва обществената тревога от мигрантския наплив.

Миналата седмица обаче ръководителят на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен каза на пресконференция, че макар да има по-ефективни начини за тайно вкарване на бойци, "Ислямска държава" изглежда изпраща някои по балканския маршрут от Гърция, за да подхрани страховете от бежанците и да "изпрати политически сигнал".

"Ислямска държава" готви удар в Германия

"Не ви разкривам тайна, като казвам, че съм обезпокоен от големия брой мигранти, чиято самоличност не знаем, защото те не са имали документи при влизането си в страната", заяви той.

Говорителка на полицията каза, че е имало 369 предупреждения за възможно влизане на екстремисти в Германия, откакто миналата година е започнал да се засилва бежанският поток. При 40 от тях властите са преценили, че има нужда от по-нататъшно разследване.

ЕК вероятно ще предложи удължаването на граничния контрол за още 6 месеца

Това представлява значително увеличение в сравнение с началото на януари, когато полицията е регистрирала 213 предупреждения и 18 разследвания.

Полицията има данни, че "членове и поддръжници на терористични организации са вкарвани незаконно с бежанците по целенасочен, организиран начин, за да извършват нападения в Германия", каза говорителката, но отбеляза, че няма категорично потвърждение за това.

Източник: БТА