Обама ограничи със закон търговията с културни ценности от Сирия
Обама ограничи със закон търговията с културни ценности от Сирия / БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за затягане на ограниченията на вноса на антични предмети и произведения на изкуството от Сирия, предаде АП.

Ислямска държава разруши най-стария християнски манастир в Ирак

Законът бе гласуван в двете камари на Конгреса миналия месец. Вносителите му заявиха, че Ислямска държава и други въоръжени групировки печелят милиони долари от продажбата на изключително ценни творби и артефакти на черния пазар. Част от купувачите са в Америка, а с парите от тези продажби се финансира насилие, добавя АП.

"Трябва да направим всичко възможно, за да пресечем ресурсите на терористичната група", каза конгресменът републиканец Елиът Енгъл.

"Кървавите антики": рана, която светът се мъчи да затвори

Новият закон забранява в САЩ да се внасят и продават археологически или етнологични предмети, изнесени от Сирия. Изключение може да има в случаите, когато собственици на такива предмети и произведения на изкуството искат временно да ги държат в САЩ, за да ги опазят.

Ограниченията ще останат в сила, докато продължава гражданската война в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН
поиска правителствата по света да съдействат за пресичане на източниците на финансиране на Ислямска държава, като наложат ограничения над търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия и Ирак.

Източник: БТА